Volledig scherm
Diwi Zagers-Nieuwboer © Johan Wouters/het fotoburo

Beheerder Zundert Vogelrevalidatiecentrum: Blauwe patiënten

ZUNDERT - Diwi Zagers-Nieboer (39) is beheerder van het Vogelrevalidatiecentrum Zundert. Onlangs kwam er een zieke zeearend binnen. In deze column vertelt ze over haar ervaringen.

De laatste week komen opvallend veel blauwe reigers binnen bij VRC Zundert. Niet met vogelgriep gelukkig, Daar is bij ons, behalve wat extra voorzorgsmaatregelen met onder andere ontsmettingsbakken, nog weinig van te merken.

Nee, de reigers zijn om andere redenen binnengebracht. Gebroken vleugels en poten komen vaak voor. We hebben er ook eentje met een schotwond, hoogstwaarschijnlijk opgelopen toen hij een tuinvijver bezocht. Met zijn grote dolksnavel vist hij daar graag wat lekkers. Geef hem eens ongelijk. Aan de ene kant staat in zo’n tuin een voedertafel voor zangvogeltjes, dus die vijver met visjes zal wel voor hem bedoeld zijn, toch?

Niet altijd is duidelijk hoe een dier aan zijn verwondingen komt. Net nog kreeg ik een blauwe reiger met een flinke vleeswond aan zijn linkerpoot binnen. Die wond heb ik gauw gehecht, terwijl twee dierverzorgers de vogel goed fixeerden.

Reigers kunnen namelijk veel kracht zetten met poten en vleugels en die grote snavel kan razendsnel uithalen! Maar de wond is gehecht en de vogel zit nu in een hok met een bak water met visjes erin. Daar mag hij wél mooi naar uithalen met die dolksnavel.

Hopelijk smaken deze visjes net zo lekker als degene die hij in de vrije natuur zou vangen!