Volledig scherm
© Alexander Vingerhoeds/Obscura Foto

Bedrijfsongevallen: Moerdijk uitschieter (kaartje)

MOERDIJK - De Inspectie SZW heeft de afgelopen zes jaar onderzoek gedaan naar 96 bedrijfsongevallen die plaatsvonden in de gemeente Moerdijk. Dat is in relatieve zin een van de hoogste aantallen van Nederland.

Dat blijkt uit cijfers die LocalFocus van de Inspectie SZW heeft gekregen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. In Moerdijk komt het neer op 28 onderzochte ongevallen per 1.000 bedrijfsvestigingen.

Bij de 96 ongevallen waren 98 slachtoffers betrokken. In de veel grotere gemeente Breda lag het aantal onderzochte bedrijfsongevallen nog hoger: 111 in de afgelopen zes jaar 9119 slachtoffers).

In de afgelopen zes jaar deed de Inspectie SZW onderzoek naar in totaal 11.533 arbeidsongevallen. Daarbij vielen 11.816 slachtoffers, van wie er 350 overleden. Onder hen was een Tsjechische vrachtwagenchauffeur die in 2013 in Moerdijk om het leven kwam toen hij onder een stapel rollen staal terechtkwam.

In West-Brabant waren ook in Oosterhout en Roosendaal veel mensen betrokken bij een bedrijfsongeval. In Zeeuws-Vlaanderen steekt Terneuzen bovenuit.

Een steeds groter deel van de slachtoffers werkt als uitzendkracht. In 2010 was 13,9 procent van de slachtoffers van arbeidsongevallen waar de inspectie onderzoek naar deed, op dat moment via een uitzendbureau aan het werk. In het afgelopen jaar ging het om bijna een vijfde van alle slachtoffers, 18,3 procent. In de periode 2010 t/m 2015 overleden in totaal veertig uitzendkrachten na een bedrijfsongeval.

Bekijk hoeveel mensen in uw gemeente betrokken waren bij een arbeidsongeval via het kaartje hieronder.