Nathalie Ververs, arts van de spoedeisende hulp in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven.
Volledig scherm
Nathalie Ververs, arts van de spoedeisende hulp in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven. © Catharina Ziekenhuis

Arts Catharina Ziekenhuis doet oproep: Lieve mensen, blijf alsjeblieft binnen!!

EINDHOVEN - Nathalie Ververs, arts op de spoedeisende hulp in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, is een van de zorgmensen die zich onvermoeibaar inzetten om coronapatiënten te helpen. Zij doet een persoonlijke oproep aan iedereen de ziekte serieus te nemen en er ook naar te handelen.

Die oproep zette ze gisterochtend spontaan op papier na een onrustige nacht ‘door alle ellende/drukte die COVID-19 met zich mee brengt’. Daarmee doelt ze ‘op de enorme impact voor de families en alle betrokken hulpverleners’. ,,Het is altijd iemands (o)pa of (o)ma die sterft. Zoveel verdriet voor zoveel mensen. Ik merkte dat er nog heel veel emoties opgekropt zaten bij mezelf. Ik besloot het van me af te schrijven. Ik hoop dat mensen gaan beseffen dat het virus zichzelf niet verspreid, maar dat zij/wij degene zijn die dat doen!”

Dit is wat ze schreef:

‘Twee angstige ogen.  Ze kijken me aan. Indringende ogen. Rimpels verraden zijn respectabele leeftijd. Bij elke ademteug worden zijn ogen groter.

Doe iets!, smeken ze. Red mij!, schreeuwen ze.

Zijn ogen kijken de dood aan. En dan weer naar mij: dokter, alsjeblieft! Ik zie een traan opwellen. Een laatste boodschap uit die vermoeide, angstige ogen. Hij rolt omlaag en stokt op zijn beademingsmasker. Ik knipper en vecht tegen mijn tranen. Ik verlies deze strijd. Net als mijn patiënt.

Het verscheurt me van binnen. Het voelt alsof ik de dood zelf ben. Nee, mijn vak is levens redden! Ik moet door. Ik doe wat ik kan. Alles wat mijn hart me ingeeft. Maar ik kan niet iedereen redden

Overal zijn angstige ogen. Het zijn er veel. Veel te veel tegelijk. Mijn kerkhof van overleden patiënten groeit hard.

Lieve mensen, blijf alsjeblieft binnen!!’

Nathalie Ververs 

Nathalie Ververs
Volledig scherm
Nathalie Ververs © ED
  1. Angstige momenten tijdens wilde achtervolging Zaltbommel; soms scheelde het een haartje
    PREMIUM

    Angstige momenten tijdens wilde achtervol­ging Zaltbommel; soms scheelde het een haartje

    ZALTBOMMEL/WAARDENBURG/VELDDRIEL - ,,Dat was wel even schrikken en vooral indrukwekkend.” Natasja de Jong uit Rossum en haar vriend reden zaterdagavond over de Van Heemstraweg van Rossum naar Zaltbommel toen ze ineens allemaal zwaailichten op zich af zagen komen. Voorop reed een auto met een aanhangwagen. Het was de slotfase van een wilde achtervolging met - gelukkig alleen - veel blikschade.