Volledig scherm
Vondsten Kamp Vught. © Nationaal Monument Kamp Vught

Archeologen zoeken restanten oude spoorlijn op terrein NM Kamp Vught

VUGHT - Archeologen Ivar Schute en Jobbe Wijnen gaan vanaf morgen tot en met zondag op het terrein van Nationaal Monument Kamp Vught op zoek naar restanten van de oude spoorlijn die er ooit heeft gelopen.

De opgraving is publiek toegankelijk en is een initiatief van het Noordbrabants Museum in Den Bosch waar de expositie ‘Opgegraven strijd. Archeologie van de oorlog’ tot en met 14 mei te zien is. ,,De spoorlijn liep vanaf het station naar het noordelijk deel van het concentratiekamp”, aldus Schute. ,,Over de spoorlijn werden vliegtuigwrakken aangevoerd. Dat moet een bijzonder gezicht zijn geweest."

Proefsleuf
Schute deed eerder archeologisch onderzoek in de voormalige kampen van Amersfoort, Westerbork, Sobibor en Treblinka. Hij is specialist in archeologisch onderzoek naar resten uit de Tweede Wereldoorlog. ,,In Vught gaan we niet alles niet opgraven en uitspitten”, aldus Schute. ,,We graven een proefsleuf. We kijken als het ware onder grasmat, zeven de toplaag uit en leggen de mat weer terug. We kijken welk verhaal de grond ons kan vertellen. Het gaat ook vooral om de interactie met het publiek.”

Belangstellenden kunnen de plek van het bodemonderzoek bezoeken. De activiteiten zijn inbegrepen bij de entree tot NM Kamp Vught. Elke dag volgt er om 13.00 een presentatie door een van de archeologen, waarbij ze hun bevindingen delen met bezoekers.

Volledig scherm
Reconstructie spoorlijn Kamp Vught. © Nationaal Monument Kamp Vught
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement