Volledig scherm
© GinoPress

ANWB komt met tips om laagstaande zon te lijf te gaan

ETTEN-LEUR - Een laagstaande zon zorgt ervoor dat er 20 procent meer ongelukken gebeuren. Dat heeft het Verbond van Verzekeraars becijferd. De meeste ongelukken gebeuren tussen automobilisten en fietsende scholieren.

De ANWB heeft de melding van het Verbond van Verzekeraars opgepikt en geeft weggebruikers op zijn site tips om ongelukken te voorkomen. De eerste is ervoor te zorgen dat er altijd een goede zonnebril in de auto ligt om de ogen te beschermen. De tweede tip is te zorgen voor een verlengde zonneklep van zonwerend materiaal. Ook een zonnegordijn of zonnescherm kan effectief zijn. Deze zijn eenvoudig via zuignappen te bevestigen op de zijruiten.

Ruitenwissers
Verder zijn schone ruiten belangrijk: vieze autoruiten belemmeren het zicht bij een laaghangende zon. Sproeivloeistof geregeld bijvullen en ruitenwissers bij slijtage vervangen helpen ook. Matig de snelheid, zodat er meer tijd is om te reageren op onverwachte verkeerssituaties. Zorg er tenslotte voor duidelijk zichtbaar te zijn voor andere weggebruikers die ook last hebben van de laagstaande zon. Voer bijvoorbeeld dimlicht.