Angst om als Brabander onverstaanbaar te zijn boven de rivieren? ‘Zachte G hoeft geen
belemmering te zijn’
podcastRegelmatig krijgen Brabantse studenten buiten de provincie grappen of opmerkingen over hun zachte G. Uit angst om niet onverstaanbaar te zijn passen ze hun uitspraak daarom aan. ,,Doe dat niet. Koester vooral je afkomst”, adviseert Jos Swanenberg, hoogleraar Diversiteit in Taal en Cultuur aan de Universiteit van Tilburg.
Podcastserie GigaBrabander
GigaBrabander is een initiatief van studenten van de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek gericht op Brabantse studenten die uit Brabant zijn verhuisd voor hun studie.
De uitzendingen zijn gemaakt door Meike Marchand, Roos Le Rutte, Fleur Broeders, Rard van der Hoeven, Lotus Bisseling, Marloes Smits en James de Haan.
Aflevering ‘GigaG’ is verderop in dit bericht te beluisteren.
‘Ben je Belgisch of zo?’, ‘Jij klinkt echt boers’, horen Brabantse studenten regelmatig. Maar volgens Swanenberg is het hebben van een accent niks om je voor te schamen.
Buiten de grenzen van onze provincie zoeken Brabanders elkaar vaak op. Dit gebeurt vooral veel in het verenigingsleven. ,,Brabanders treden wel makkelijker naar buiten dan bijvoorbeeld Limburgers en zijn in die zin socialer”, zegt Swanenberg.
‘Jouw accent mag er zijn’
Hij raadt studenten aan om vooral lekker je zachte G te blijven koesteren, want ‘je bent echt wel verstaanbaar’. ,,Je leert heel snel om wat minder Brabants te klinken in je studentenstad boven de rivieren. Mensen zijn net als kameleons.”
Hij benadrukt dat je er goed aan zou doen daarin de zachte G te behouden. ,,In het weekend ga je terug naar je dorpje om je oude vrienden te zien. Je valt dan makkelijk weer terug in je Brabantse taal. Hoe dan ook, jouw accent mag er zijn.”
Luister hier naar de podcast:
Verstaanbaarheid soms moeilijker
Er zitten wel gradaties in de verstaanbaarheid van het Brabantse accent. Je kunt praten met een zachte G; dan horen mensen dat je uit Brabant komt. Het dorpsdialect is een ander verhaal. ,,Dat is een hele andere gradatie van ‘Brabantsheid’ van je taal. Die dorpsdialecten zijn vaak een stuk moeilijker te verstaan. Als Brabanders iemand uit Groningen met een plat Gronings dialect horen praten is dat voor hen ook moeilijk te verstaan”, zegt Swanenberg.
Zachte G is dé eerste G
De randstad is grotendeels bepalend voor het accent in de rest van Nederland, volgens Swanenberg. ,,Zou de randstad een zachte G hebben en Brabant een harde G, dan zou de zachte G dominant zijn. Dat heeft te maken met een bepaald aanzien. Een prestige, dat zit hem nu in de Randstedelijke uitspraak.”
Maar wat vele niet weten is dat de zachte G is de oorspronkelijke uitspraak in het Nederlands is. Hoe dat precies zit en wat de do’s en dont’s zijn van het leven als student buiten Brabant, hoor je in de podcast.
Beluister hier alle andere afleveringen van GigaBrabander:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vooral geen moetjes meer tijdens Zandhazenzitting
ROSMALEN - De dorpen rondom Oeteldonk blinken uit in voorpretevenementen. Zo ook in Zandhazendurp, waar zaterdagavond de Zandhazenzitting plaatsvindt. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Bokkenrijders, buuts en bloed laten zien dat Liempde het niet verleerd is
LIEMPDE - Liempde wordt dit weekend ‘geteisterd door Bokkenrijders’, een groep ongure types die de waarheid komt vertellen. Ofwel: onder de titel ‘Liemt en het dreigende dinges’ zijn de Zittingsavonden van Prinsenvereniging De Ploegers, voor het eerst in De Serenade. -
PREMIUMmet Video
Hoogerheide klaar voor WK veldrijden: ‘Gekkenhuis met giga economische waarde’
HOOGERHEIDE - Niet alleen de renners hebben zich grondig voorbereid op het WK veldrijden dat dit weekend Hoogerheide op de wereldkaart zet, ook ondernemers in de horeca voelen de impact: ‘Het wordt een gekkenhuis met een topomzet.’ -
PREMIUMVier vragen
Een kleine kans, maar levensreddend: zo gaat een stamceldonatie als je een match hebt
De aanleiding is bijzonder triest, maar de zieke PSV-perschef Thijs Slegers deed donderdag een succesvolle oproep voor nieuwe stamceldonoren. Nog geen etmaal later waren vierhonderd nieuwe aanmeldingen binnen bij centrum Matchis. De kans dat je daadwerkelijk opgeroepen wordt, is echter wel heel klein. Zo werkt het als je wél een telefoontje krijgt om een leven te redden.
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
-
-
Politie stuit op drugsdeal in Rucphen, 54 kilo drugs in beslag genomen en drie verdachten opgepakt
RUCPHEN/OUDENBOSCH - De politie heeft donderdag 54 kilo drugs in beslag genomen nadat agenten op een (vermoedelijke) drugsdeal waren gestuit op een parkeerterrein in Rucphen. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.