Volledig scherm
© ANP

Ambulances in West-Brabant iets vaker op tijd, problemen in Woensdrecht en Zundert

ETTEN-LEUR - De ambulances in West-Brabant zijn bij een spoedgeval iets vaker op tijd. Kwam in 2010 ruim zeventien procent te laat, vorig jaar was dat elf procent. In 2014 was dit 11,3 procent. Nog altijd ligt dit aantal fors hoger dan het landelijke gemiddelde van zes procent. Dit blijkt uit cijfers van de RAV en het Ministerie van Volksgezonheid die RTL Nieuws op een rij heeft gezet.

Ambulances dienen binnen vijftien minuten op de plek des onheils te zijn. Met name in de dunbevolkte gebieden kan dit een probleem zijn. Vorig jaar waren de gemeenten Zundert en Woensdrecht de probleemgebieden. In Zundert leek het probleem in 2014 getackeld, maar in 2015 nam het aantal ambulances dat te laat was weer met enkele procenten toe. Vorig jaar kwamen in Zundert 64 ziekenwagens binnen de gestelde limiet op plaats van bestemming. 24 ambulances overschreden de norm. Twee ambulances waren vorig jaar zelfs pas na 25 minuten bij hun patiënt.

Ook in Woensdrecht duurde het lang voordat het ambulancepersoneel bij spoedgevallen is. 97 van de 405 ambulances kwamen vorig jaar te laat, 24 procent. Twee jaar geleden was dat 19 procent. De politiek ijverde lange tijd voor een extra ambulancepost binnen de gemeentegrenzen, maar eind vorig jaar meldde de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) dat hier geen geld voor is.

Cijfers afkomstig van RAV en Ministerie van Volksgezondheid via RTL Nieuws.