Volledig scherm
Openbaar toilet aan de Molenstraat in Zevenbergen

Als je echt moet, en toch niet kan

WEST-BRABANT - Als je moet, dan moet je. Maar sommige mensen moeten wat vaker dan anderen naar de wc. En dan heb je een probleem. Want het aantal openbare toiletten in Nederlandse steden is beneden de maat. Dat zegt de Maag Lever Darm Stichting.

Uit een onderzoek blijkt dat een op de vijf ‘buikpatiënten’ wel eens de toegang tot het toilet in winkels en horeca is geweigerd. Daardoor worden ze in hun vrijheid beknot, want in de publieke ruimte worden ze ook niet geholpen. Er is tenslotte maar één openbaar toilet per 2.500 Nederlanders, zeggen de betrokken patiëntverenigingen.

Te weinig en daarom moeten er meer van dit soort publieke voorzieningen komen.

Op dit moment staat Amsterdam te boek als de ‘meest gastvrije toiletgemeente’ van Nederland. Breda staat op een niet eens zo’n beroerde achtste plaats.

Toch is het ook hier behelpen. Zo is de onder architectuur gebouwde wc in het Valkenberg tussen oktober en maart gesloten. Dan blijft eigenlijk alleen nog de op Parijse leest geschoeide wc in de Wilhelminastraat over. ,,Maar ik zie er hooguit drie keer per week iemand naar binnenlopen’’, zegt Erwin van der Linden. Vanuit zijn zaak Deksels kijkt hij uit op het pseudo-klassieke gebouwtje. ,,Mensen vragen liever aan ons of ze hier even naar de wc mogen. Ze vinden dat toilet te vies. Zelf zou ik het ook niet doen.’’

Van der Linden heeft een punt. Want ondanks de belofte dat de wc schoon is, staat er water op de rand van de pot en zitten er smerige strepen in de wc. Het gebruik kost bovendien 50 cent. De nood moet wel heel hoog zijn, wil het toilet in de Wilhelminastraat op een prettige manier uitkomst bieden.

Christel Verhoeven, eigenaar van Coffee & Lunch 4 You aan de Oude Vest in Breda, maakt er geen probleem van wanneer mensen in haar zaak naar de wc willen. Daar heeft ze een goede reden voor: haar broer lijdt aan een darmziekte. ,,Ja, en als je dan moet, dan moet je ook echt. Ik heb gezien hoe vervelend het is wanneer je in zo’n geval nergens terecht kan. En voor mij is het een kleine moeite om mijn toilet beschikbaar te stellen’’, zegt de onderneemster.

Verhoeven spreekt van een onderschat probleem. ,,Wanneer mensen te vaak horen: ‘nee, hier mag je niet naar het toilet’, dan blijven ze op een gegeven moment weg. Het is een ongemakkelijk onderwerp, waar ze geen risico mee durven te nemen.’’

De gemeente Breda werkt aan een ‘dekkend netwerk’ van openbare toiletten, zegt woordvoerder David Slager. ,,Want niets is vervelender om niet naar de wc te kunnen. De stad moet voor iedereen toegankelijk zijn’’, zegt hij.

  1. Onderzoek naar groot aantal zelfdodingen onder Brabantse jongeren

    Onderzoek naar groot aantal zelfdodin­gen onder Brabantse jongeren

    HELMOND - De stichting 113 Zelfmoordpreventie is op zoek naar ouders die in 2017 hun kind hebben verloren door suïcide. In dat jaar verdubbelde het aantal zelfdodingen door jongeren in de leeftijd tot 20 jaar bijna. In 2016 ging het nog om 48 kinderen, in 2017 om 81. In een kwart van deze gevallen gaat het om een Brabantse jongere. Per 100.000 jongeren gaat het in deze provincie om bijna 7 door suïcide overleden tieners. Ook in Gelderland is het aantal relatief hoog: 5 per 100.000.