Het testen van het coronavirus.
Volledig scherm
Het testen van het coronavirus. © ANP

Al voor carnaval hadden eerste mensen in Brabant symptomen van coronavirus

TILBURG/BREDA - Het coronavirus was al voor carnaval aanwezig in Brabant. Dat blijkt uit een onderzoek onder zorgmedewerkers van de ziekenhuizen ETZ in Tilburg en Amphia in Breda. Bij 7 van de 86 medewerkers die positief zijn getest, ontstonden al klachten voordat op 27 februari het coronavirus werd vastgesteld bij de officiële ‘patiënt nul’, Joost Boons uit Loon op Zand

1353 medewerkers van de twee Brabantse ziekenhuizen lieten zich voor het onderzoek testen. 86 van hen hadden daadwerkelijk het coronavirus onder de leden of waren er op dat moment weer vanaf, zo blijkt uit de resultaten die vrijdag online zijn gezet. Bij de meesten ontstonden de eerste klachten pas in de eerste week van maart. Maar bij een handvol al voor of tijdens carnaval; de eerste al op 19 februari. 

Ziekenhuisdirecteur Bart Berden van het ETZ hield er al rekening mee dat patiënt nul niet de échte patiënt nul zou zijn. ,,Ja, dat kan. In de eerste weken dachten we nog: als je geen koorts hebt, ben je niet besmettelijk. Dat bleek dus wel het geval te zijn.” Hij noemt carnaval ‘echt een kickstarter’ voor het coronavirus. Hij ziet nu op enkele plekken buiten Brabant een ‘merkwaardig snelle groei’ van het aantal patiënten met het virus, zo zegt Berden zaterdag in een interview met deze krant

De helft had geen koorts

De tijdens het onderzoek positief getesten hadden last van hoesten en voelden zich niet helemaal lekker. Maar opvallend is dat bijna de helft geen koorts had en een vergelijkbaar aantal geen loopneus of verkoudheidsverschijnselen. Ook had maar 57 procent hoofdpijn. 

Niet verwonderlijk dat bijna twee derde van de geteste medewerkers gewoon aan het werk is gegaan, ondanks de klachten. Het onderzoek heeft niet uitgewezen dat zij ook anderen besmet hebben.