Volledig scherm
De barbecue rookt al, het eten wordt uitgepakt. Alles wordt in gereedheid gebracht voor een gezamenlijke maaltijd in de Biesbosch. © Rinie Boon

'Afval in de Biesbosch is respectloos'

Het beheer van Nationaal Park de Biesbosch is het asociale gedrag van bezoekers zat. Het opruimen van achtergelaten afval kost bakken met geld. 'Het is respectloos.'

Grote groepen die op picknickkleden in het gras van het zonnetje genieten terwijl ze worsten braden op een wegwerp barbecue, families die de laatste zonnestralen meepakken na het werk aan de plas in de Merwelanden of vrienden die met hun scootertjes de Biesbosch in tuffen om wat biertjes achterover te slaan.

Het ziet er gezellig uit in de Biesbosch en op zomerse dagen weet het Nationaal Park duizenden mensen te trekken. Maar de troep die deze bezoekers achterlaten is buitengewoon droevig te noemen vindt Niek van Bedaf van het Parkschap Nationaal Park de Biesbosch. "We krijgen stank voor dank. Het is gewoon respectloos hoe sommige mensen het achterlaten."

Plastic
​Sommige mensen benadrukt hij, want hij weet ook dat genoeg Dordtenaren netjes hun papieren bordjes en plastic bekers in een tas stoppen. Maar de groep die dat niet doet is veel te groot en groeit zelfs, merkt hij op. En dat is niet alleen respectloos, maar ook zonde van de tijd en het geld dat in het schoonmaken moet worden gestoken.

"We spenderen op jaarbasis ruim 100.000 euro aan schoonmaakkosten", vertelt Van Bedaf. "In feite betalen alle Dordtenaren mee aan de troep van deze mensen, want een groot deel van ons geld komt van de gemeente."

Bezoekers aan het natuurgebied merken niks van de bergen troep die er dagelijks blijven liggen. "Ik vind het hier juist altijd zo schoon", zegt de Dordtse Jozina van der Linden verwonderd. "Ik heb nog nooit gemerkt dat hier zwerfafval ligt en er staan ook genoeg vuilnisbakken." Zelf let ze goed op dat ze alles weer mee naar huis neemt of netjes weggooit. "Dat leer ik mijn jongens ook, maar dat vind ik niet meer dan normaal."

Van Bedaf en zijn team doen er alles aan om ervoor te zorgen dat het recreatiegebied Merwelanden er iedere dag weer spic en span uitziet. "Iedere ochtend voor half 10 moet alles opgeruimd zijn zodat we de nieuwe bezoekers weer op een leuke manier welkom kunnen heten", vertelt hij.

"We hebben een team van zeventien mensen, in de zomer is de helft van hen dagelijks op pad. Na die ronde om het zwerfafval op te halen, volgt een tweede ronde. Dat is om de vuilnisbakken te legen."

Het gebied telt honderd vuilnisbakken. "Honderd!" benadrukt Van Bedaf verontwaardigd. "Dat moet toch echt voldoende zijn. Dan denk je, hoe moeilijk kan het zijn om je troep daar even in te gooien? Of is het stoer om dat niet te doen?"

Vuilnisbakken
Vanwege de toename van achtergebleven afval heeft het beheer van het park al meermalen nagedacht over mogelijke oplossingen. "We hebben het aantal vuilnisbakken verhoogd, op veel plekken de dichtheid van de vuilnisbakken aangepast en ze zijn verbeterd. Ze zijn nu veel steviger en gaan minder snel kapot. We hebben alles gedaan om dit te voorkomen, maar niks werkt. Het gedrag van deze mensen kunnen we niet veranderen."

En dat maakt hem boos en teleurgesteld. Reden om aan de bel te trekken. "We moeten continu blijven verzinnen hoe we ons geld in kunnen zetten. Alleen al hiervoor moeten we jaarlijks ruim een ton uittrekken. Dat moet toch op een andere manier kunnen?" vraagt hij zich af.

Zijn oproep is dan ook: geniet van de Biesbosch, maar hou rekening met het beheer en de andere bezoekers. Toezichthouders proberen er al voor te zorgen dat de boel netjes blijft, maar het is niet mogelijk om op alle plekken 24/7 uur toezicht te houden, aldus Van Bedaf.

Barbecue
De familie Mijs uit Dordrecht kwam gisteren samen in de Merwelanden met tassen vol eten, drinken en een barbecue. "We zijn expres bij een prullenbak gaan zitten", zegt één van de heren lachend terwijl hij naar een groen exemplaar wijst een paar meter verderop. Of hij een grap maakt is niet duidelijk, gezien iedere picknicktafel een bak in de buurt heeft staan. "Ik heb zelf in de groenvoorziening gewerkt", zegt een ander familielid. "Dus ik zal zeker alles weggooien. We hebben speciaal extra plastic tassen bij ons."

En daar is zowel Van Bedaf blij mee als boswachter Thomas van der Es. Ook hij merkt de bergen afval op die steevast na een warme dag blijven liggen. "We hebben niet genoeg mankracht om alles op te halen en mee te nemen. Dat is financieel niet te doen. Mensen verwachten dat wij dat allemaal wel voor ze doen, maar daar kunnen we geen routine van maken", zegt Van der Es. "Het is ook gewoon smerig en het trekt ongedierte aan. Ratten gaan wroeten, vogels pikken en voor je het weet ligt het hele strand onder."

Volgens Van Bedaf zijn het vooral jongeren die weigeren hun zooi op te ruimen. "We hopen dat het tot mensen door gaat dringen dat dit niet langer zo kan. Door het netjes achter te laten, toon je ook de dankbaarheid voor de voorzieningen die we bieden."