Volledig scherm
De eigenaar van Sarban geeft jonge dames uitleg over het dessert. © Dolf Cantrijn

Afghaans restaurant Sarban: wervelwind van smaken

TILBURG - We kregen een tip om naar Tilburg af te reizen om het Afghaanse restaurant Sarban te bezoeken. Daar hebben we geen moment spijt van gekregen.

Restaurant Sarban laat je in één avond een bijzondere wervelwind van Afghaanse smaken proeven. Een ontdekkingstocht onder leiding van Ahmad, gastheer en Wali Alizdah, chef-kok. Als 17-jarige jongens komen Ahmad, Wali en zijn familie als politieke vluchtelingen naar Nederland. In 2010 openden zij het eerste Afghaanse restaurant in Zuid-Nederland. Inmiddels is er ook een vestiging van Sarban, wat betekent 'de gids die de kamelenkaravaan leidt' in Den Bosch en Waalwijk. Met hun restaurant willen ze ons laten kennismaken met de Afghaanse culinaire cultuur.

Zij bieden onder andere werk aan vluchtelingen en hebben 1 keer per week in alle drie de restaurants een tafel gereserveerd voor de Quiet Community. Een organisatie die zich inzet voor de armen. We zijn de eerste gasten deze avond, het is vrij donker. Dat komt enerzijds door de minimale verlichting en anderzijds door het donkere meubilair. De ontvangst door de jonge serveerster is hartelijk en geeft ons meteen het gevoel welkom te zijn.

We hebben totaal geen ervaring met de Afghaanse culinaire gewoontes en staan open voor al het nieuwe dat we gaan meemaken. Het advies om voor het menu te kiezen volgen we op en we maken samen met de chef een reis langs zijn lievelingsgerechten. De belofte dat we drie kwart van de kaart voor onze neus krijgen, gaat waar worden.


Liefde en aandacht
Het restaurant loopt inmiddels vol en elke tafel krijgt een persoonlijk welkom. Hier wordt met liefde en aandacht voor de gasten gekookt.We drinken een glas Chardonnay Castellio de Landa uit Spanje. "Hoe jammer is het", zegt Ahmad, "wij hebben een florerende druivencultuur gehad in Afghanistan maar in 1980 zijn de wijngebieden helaas ingeruild voor papavervelden."

Samen met een uitgebreide uitleg van de ingrediënten van Ahmad komen de voorgerechten op tafel: Mantou, gestoomde kussentjes van deeg gevuld met licht gekruid gehakt en smeuïge topping van tomaat en huisgemaakte kwark. Kolche Bandejan, vegetarische burgertjes, uien, maismeel en kruiden. Pakaure Zardak, wortelschijfjes in een jasje van licht gekruid maisdeeg.

De wortelschijfjes kunnen we in een lekker sausje van olie, knoflook, koriander, peper en zout dopen. Kruiden zoals kardemom en kaneel prikkelen onze neuzen. De verschillende voorgerechtjes zijn op elkaar afgestemd met enerzijds de aromatische geur en een zachte beleving vóór op je tong en daarna een lichte pit langs alle smaakpapillen. Proeven doe je met je zintuigen!

We gaan ons tegoed doen aan het hoofdgerecht. Ons tafeltje raakt boordevol met kleurrijk gevulde schalen en kommetjes en gelukkig weer een bevlogen uitleg over de bereiding. Daar gaan we: Baghlan, bruine rijst met een deken van wortel, rozijnen, pistache, en amandel met daaronder heerlijk mals gestoofd lamsvlees. Met daarbij sabzi, spinazie. Boranie bandejan, aubergine uit de oven met topping van kwark. De rijst is verrukkelijk geparfumeerd door de toevoeging van kardemom. Het lamsvlees is zacht en smaakvol.

Quorne gosht, kalfsvlees in rode saus. Mals vlees met een pittige nasmaak. Parwan, saffraanrijst met een deken van de schil van Afghaanse citrusvrucht en amandelreepjes. Kofte ghorbandie, gehaktballetjes in rode saus. Daal, gestoofde linzen. Kapisa, door gekarameliseerde suiker gebruinde rijst. Bamja, okrabonen. Qorme tarkarie, diverse groenten in tomatensaus. Raane morg, kipkarbonade uit de oven. De kip heeft een kruidig en pittig jasje en valt zó van het bot. Nimrooz, witte rijst met gestoomde groenten.

Daarbij worden een heerlijk sausje op basis van kwark, knoflook en zout en een chutney van groene tomaten, koriander, walnoot, groene peper, azijn, zout geserveerd. Deze chutney moet minimaal 3 maanden voor gebruik marineren in een pot.

Ook het nagerecht wordt zeker niet afgeraffeld. We krijgen drie gerechtjes met ijs van vijgen en moerbei en rijstpudding met kardemom. Dat het ijs zelf gemaakt is, is eigenlijk een overbodige uitleg. Dat is te proeven. Géén fabriekssmaak. En dat ze hier van alles zelf bereiden houden, blijkt ook door de huisgemaakte vijgenlikeur bij het dessert.

Onder het genot van een heerlijk kopje koffie vertelt Ahmrad volop over de Afghaanse culinaire gewoontes en het plezier dat hij en zijn familie er in hebben om dit met ons te delen. Dát is ze heel aardig gelukt. Wij zijn er deze avond van overtuigd geraakt dat Afghaans eten een aanrader is. We hadden zelfs een beetje een vakantiegevoel!

De kaart
De keuken van restaurant Sarban is gesloten op maandag. Momenteel wordt er aan een nieuwe website gewerkt. Op de menukaart staat naast de voor- en hoofdgerechten en desserts ook het driegangenmenu. Dat kost € 27,50. Extra: Dashlam, tjaj wa chemam: waterpijp (€ 15,00), thee naar keuze en gesuikerde amandel. De kleintjes tot 12 jaar kunnen zelf hun menu samenstellen.

De rekening
2 x glas witte wijn €7,90
1 liter fles water €7,50
2 x 3 gangenmenu €55,00
1 x vijgenlikeur €4,50
koffie van het huis
Totaal €74,90

Adres
Sarban
Besterdring 2
5014HL Tilburg
013 5353567
sarban.nl