Volledig scherm
© UWV

Aantal West-Brabanders met een WW-uitkering groeit, maar niet overal

BREDA - Het aantal mensen dat in West-Brabant een WW-uitkering krijgt is het afgelopen jaar met 4,4 procent gestegen. Alleen in Halderberge, Oosterhout en Rucphen is dat aantal afgenomen. Dat meldt uitkeringsorganisatie UWV in de Regionale Nieuwsflits Arbeidsmarktinformatie Noord-Brabant juni 2016.


De cijfers mogen er op het eerste gezicht teleurstellend uitzien, toch is er ook goed nieuws, zegt woordvoerder Rini van der Linden van het UWV. Want ook al zijn er meer mensen die in de WW zitten, er wordt in zijn geheel minder aan hen uitgekeerd. De ‘uitkeringslast’ is afgenomen, volgens de UWV-er.

Dat komt bijvoorbeeld omdat mensen die weer parttime aan de slag zijn gegaan, slechts voor een deel WW ontvangen. Maar ze tellen nog wel volledig mee in de statistiek waarin staat wie er een uitkering ontvangt.

Er is nog iets anders dat de harde jaarcijfers in perspectief zet: in de eerste zes maanden van dit jaar zijn beduidend minder WW-uitkeringen aangevraagd. In WestBrabant is sprake van een afname van 12 procent. Dat is veel in vergelijking met de rest van Nederland, waar het aantal nieuwe uitkeringen met ‘slechts’ 9 procent is gedaald.

Uit de UWV-cijfers komt naar voren dat het grootwinkelbedrijf de hardste klappen heeft ontvangen. In die bedrijfstak is het aantal aanvragen in een jaar tijd met meer dan 40 procent gestegen.

Daar staat tegenover dat de bouw uit het dal kruipt. In een jaar tijd zijn er 430 West-Brabantse bouwvakkers aan de WW ontsnapt. Dat is goed merkbaar in onder meer Rucphen. Daar wonen in verhouding veel bouwvakkers. Het aantal mensen in de WW is in die gemeente met 3,6 procent afgenomen, de beste score in heel West-Brabant.

Overigens is het niet per se zo dat iedereen die uit de WW verdwijnt ook aan het werk is. Er zijn ook mensen die geen baan hebben gevonden en daarom terechtkomen in de bijstand. Hoeveel mensen dit overkomt is op dit moment onbekend.

Bekijk in deze tabel hoeveel mensen in uw gemeente een uitkering hebben ontvangen.