Volledig scherm
verward persoon stock confused person © Getty Images

Aantal meldingen van verwarde personen hard gestegen in Brabant

Het aantal meldingen van personen met verward gedrag stijgt al zeven jaar. De politie registreerde in 2012 in totaal 44,5 duizend incidenten, vorig jaar waren dit er bijna honderdduizend. Ook in Brabant is het hard gestegen van 4884 meldingen in 2012 naar 11.967 in 2019. Dit blijkt uit analyse van politiecijfers. 

De politie noteerde gemiddeld 27 meldingen per dag van mensen die mogelijk in psychische nood zijn en een risico voor zichzelf of anderen kunnen vormen.

In Brabant is het aantal meldingen van verwarde personen in Eindhoven het hoogst met 9,8 incidenten per duizend inwoners. Bergen op Zoom komt op een tweede plek met 7,1 en Breda op de derde plek met 6,9 incidenten per 1000 inwoners. 

Tekst gaat verder onder de kaart. 

Diverse problemen

Psychoses, dementie, suïcidale neigingen, verslaving en andere stressvolle levensgebeurtenissen. Achter de meldingen van ‘(overlast door) verwarde of overspannen personen’ gaan vaak diverse problemen schuil. Volgens Henk van Dijk, landelijk programmaleider ‘personen met verward gedrag’ bij de nationale politie, treffen zij ‘in de eerste plaats personen aan die in de war zijn en is er soms een combinatie met overlast’.

Van Dijk: ‘Denk bijvoorbeeld aan iemand die haar hele huisraad uit het raam gooit of een bovenbuurman die uit angst voor zijn eigen waanbeelden gaat schreeuwen. Slechts een zeer klein deel van deze personen is ook gevaarlijk voor anderen’. Een eenduidige verklaring voor de jarenlange toename van het aantal meldingen van personen met verward gedrag is er volgens Van Dijk niet.

 1. Rabobende verdachten eisen andere rechters

  Rabobende verdachten eisen andere rechters

  ROERMOND (ANP) - Meerdere verdachten van de zogenoemde Rabobende hebben maandag de rechtbank in Roermond gewraakt. Zij willen dat andere rechters de zaak behandelen. De wraking volgde op urenlange conflicten en gekissebis tussen advocaten van de in totaal zes verdachten in deze strafzaak en de rechtbank. Een van de advocaten, Erik Thomas, legde uit protest tegen de gang van zaken de verdediging van zijn cliënt neer. De mannen worden verdacht van meerdere overvallen op de Rabobank, waaronder een poging in Zundert.
 2. Justitie luisterde en keek maanden mee in ‘het kantoor’ van Martien R. en zijn organisatie
  PREMIUM
  Live

  Justitie luisterde en keek maanden mee in ‘het kantoor’ van Martien R. en zijn organisa­tie

  DEN BOSCH/OSS - Politie en justitie hebben maandenlang stiekem in de keuken kunnen kijken van Martien R. en zijn handlangers. Dat bleek maandag tijdens de rechtszaak in Den Bosch. Niet alleen zijn gesprekken in ‘het kantoor’ aan de Hoogheuvelstraat in Oss langdurig afgeluisterd, ook zijn er beeldopnamen gemaakt van alle handelingen die in de schuur achter een woonwagen werden verricht.