Afbeelding van handhaving ter illustratie.
Volledig scherm
Afbeelding van handhaving ter illustratie. © Gemeente Den Bosch

Aantal meldingen van jeugdoverlast in Brabant stijgt explosief

Het aantal meldingen van jeugdoverlast bij de politie in Brabant is in 2020 flink toegenomen. In de maand april werd er 2.004 keer melding gemaakt van jeugdoverlast. Een jaar geleden (april 2019) waren dat er 771. Dat betekent een stijging van 159.9 procent, blijkt uit een analyse van nieuwe politiecijfers door LocalFocus.

In januari dit jaar werd in Noord-Brabant overlast van jongeren in totaal 568 keer gemeld. In maart, de maand waarin de coronacrisis in Nederland begon, steeg dat aantal naar 1.342 meldingen. In April nam dat aantal toe naar 2.004. 

Vooral in de grote steden in Brabant steeg het aantal overlastmeldingen explosief.  Tilburg steeg het meest, daar werden 126 meer meldingen gedaan in april dan in het jaar ervoor. Ook in Eindhoven (+131), Den Bosch (+126), Helmond (+90) en Breda (+73) werd er meer melding gedaan van overlast door jeugd. 

Braaf thuiszitten

Politiewoordvoerster Mireille Beentjes licht toe dat dit niet perse komt doordat jongeren meer overlast veroorzaken. ,,Misschien wordt dat zelfs wel minder. De meeste jongeren, en ook volwassenen, houden zich keurig aan de regels.” Het zijn volgens haar vooral notoire overlastgevende jongeren: ,,Die gaan nu niet ineens braaf thuiszitten. Dat gaat voor deze jongeren soms ook lastig. Bijvoorbeeld omdat de thuissituatie niet veilig is.”

Coronamaatregelen

Waar komt die explosieve stijging van het aantal meldingen dan vandaan? Beentjes vermoedt dat dit een gevolg is van de coronamaatregelen, maar op een andere manier dan je misschien zou verwachten. ,,We denken dat  doordat mensen die nu meer thuis zijn, meer op hun omgeving letten en meer zien. Mogelijk dat ze daardoor dus ook sneller overlast melden.”

Op onderstaande kaart zie je hoeveel meldingen van jeugdoverlast er waren in jouw gemeente in april 2020 en eerdere maanden (maart, februari en april 2019).