Volledig scherm
Stijlprijs 2017. © Provincie Noord-Brabant

82 ‘pareltjes’ uit 45 gemeenten dingen mee naar Brabantse Stijlprijs 2017 (kaart)

DEN BOSCH - 45 Brabantse gemeenten hebben in totaal 82 projecten kandidaat gesteld voor De Brabantse Stijlprijs 2017. Nu de inzendtermijn is gesloten buigt de jury zich over de inzendingen. Voor de stijlprijs zocht de provincie verrassende plekken in Brabant die tot stand zijn gekomen door inzet van veel mensen.

Juryvoorzitter en gedeputeerde Erik van Merrienboer (Ruimte) is blij met het grote aantal inzendingen, een ruime verdubbeling ten opzichte van de eerste editie in 2014: “De inzendingen laten een rijkdom aan prachtige plekken zien, en bovendien heel veel enthousiasme en betrokkenheid van Brabanders die zich voor deze plekken inzetten. Maar ook van gemeenten die met hun inzending laten zien hoe zij werken aan ruimtelijke kwaliteit én initiatieven van onderop mede mogelijk maken. Of het nu om grote of juist heel kleinschalige projecten gaat.”

Drijfveer inzendingen
Alle 82 inzendingen zijn zichtbaar op de kaart op www.DeBrabantseStijlprijs2017.nl. Drijfveer van veel inzendingen is het zichtbaar houden of maken van de geschiedenis van een plek. Andere inzendingen zijn gericht op het verbeteren van plekken in wijken en dorpen, op beleving van de natuur en ontmoetingen tussen mensen. Soms met de gemeente als aanjager, maar vaker een buurtbewoner of groep vrijwilligers.

Nominaties
Medio februari maakt de jury bekend welke 10 à 20 inzendingen doorgaan naar de volgende ronde. Deze genomineerden krijgen in maart een bezoek van de jury. Eind maart kiest de jury vervolgens 3 tot 5 finalisten. In april en mei kan het publiek stemmen op de finalisten voor de publieksprijs. Tijdens de ProefMEI 2017 in Bergen op Zoom, tweede helft mei, worden tot slot de winnaars van de juryprijs en de publiekprijs bekendgemaakt.

Doel stijlprijs
De provincie Noord-Brabant organiseert De Brabantse Stijlprijs om de 2 à 3 jaar om de kwaliteit van de fysieke leefomgeving op de agenda te houden en het gesprek te blijven voeren over een mooie, bruikbare en duurzame leefomgeving.

Ook wil de provincie zo bijdragen aan de kennis over ruimtelijke kwaliteit in Brabant. Met de editie 2017 van de Stijlprijs wil de provincie Noord-Brabant een impuls geven aan goed en professioneel opdrachtgeverschap van Brabantse gemeenten en aandacht vragen voor het belang van een goed ruimtelijk ontwerp en betrokkenheid van inwoners.

Laten zien waar Brabanders trots op zijn, wat goed is gelukt en wat voorbeeldig mag zijn voor anderen. En de passie, inzet en verhalen van betrokkenen zichtbaar en beleefbaar maken.