Claudius Prinsen (rechts) - hier op de foto met prins Bernhard - wordt geïnstalleerd als burgemeester van Roosendaal.
Volledig scherm
Claudius Prinsen (rechts) - hier op de foto met prins Bernhard - wordt geïnstalleerd als burgemeester van Roosendaal. © West-Brabants Archief

7 november 1944: Claudius Prinsen als held onthaald in Roosendaal

dAGBOEK VAN DE BEVRIJDINGDe geallieerde troepen deden er 75 jaar geleden ruim een maand over om de bezetter uit West-Brabant te verdrijven. Hoe verliep die weg naar de bevrijding? Deze kroniek in 36 delen beschrijft het van dag tot dag. Vandaag het 34ste deel: 7 november 1944.

Langzaam aan krijgen de inwoners van Breda meer ruimte om ook 's avonds op straat te vertoeven. De avondklok gaat van 19.00 naar 21.00 uur en geldt tot zeven uur 's morgens. Alleen mensen met een speciale vergunning mogen zich dan op straat vertonen.

Notaris B.J.W Drion laat in een advertentie weten dat zijn kantoor en woonhuis tijdelijk zijn overgebracht naar Ginnekenweg 90. Mensen kunnen er tussen 9.00 en 12.00 uur en 14.00 en 17.00 uur terecht. Hoewel zijn vorig onderkomen is beschadigd, is 'het notarieel archief geheel onbeschadigd gebleven'. En arts A.J. M. Blom heeft zijn praktijk weer hervat.

Maar niet overal in de Baroniestad verloopt alles even vlekkeloos. De bewapende verzetsgroepen die aanwezig zijn, hebben niet altijd het beste voor. Zo maakt de militaire leiding zich grote zorgen over groep D68 die bestaat uit 300 tot de tanden bewapende mannen, onder leiding van Th.N. J. Dankers. Ze opereren vanuit de tuinbouwschool aan de Teteringsedijk en maken regelmatig Breda en omgeving onveilig door te roven en stelen. Dankers wordt gearresteerd, maar snel weer vrijgelaten als zijn strijdmakkers verhaal komen halen en dreigen handgranaten te gooien. Reden voor het militaire gezag prins Bernhard te vragen de groep snel te verplaatsen naar een andere plek.

Tekst gaat verder onder het kader.

De bestelwagen die het Rode Kruis in Bergen op Zoom sinds 1 september heeft gebruikt als ambulance om gewonden te vervoeren, heeft zijn taak erop zitten. Tot vandaag is de auto zo'n honderd keer uitgereden en heeft het voertuig 2200 kilometer afgelegd in vaak moeilijke en gevaarlijke omstandigheden.

Claudius Prinsen krijgt op de Roosendaalse Markt een heldenonthaal. De in 1942 ten faveure van NSB-burgemeester Jacques Daems aan de kant geschoven bestuurder wordt tot grote vreugde van de bevolking geïnstalleerd als burgemeester.

Volledig scherm

De Duitsers hebben de wapenstilstand in Willemstad gebruikt om zich de afgelopen nacht met snelle boten uit de voeten te maken richting Zuid-Holland. De Britten merken pas dat ze in het ootje zijn genomen als ze de stad binnentrekken en die leeg aantreffen.

De Polen voeren nog altijd zware strijd bij Moerdijk dat het laatste stukje West-Brabant is dat nog in handen is van de Duitsers.