Volledig scherm
De Duitsers trekken zich terug richting Dordrecht. In hun kielzog blazen ze de Moerdijkbruggen op. © stadsarchief Breda

6 november 1944: West-Brabant is bevrijd, op Moerdijk en Willemstad na

dAGBOEK VAN DE BEVRIJDINGDe geallieerde troepen deden er 75 jaar geleden ruim een maand over om de bezetter uit West-Brabant te verdrijven. Hoe verliep die weg naar de bevrijding? Deze kroniek in 36 delen beschrijft het van dag tot dag. Vandaag het 33ste deel: 6 november 1944.

Voor het eerst sinds lange tijd verschijnt het Brabants Nieuwsblad weer. De krant heeft een metamorfose ondergaan en voert, net als De Stem, de ondertitel 'voor God, Koningin en Vaderland'. De pro-Duitse krant is ineens omgetoverd tot een vaderlandsgetrouwe. Een enorme afbeelding van koningin Wilhelmina prijkt op de voorpagina met daaronder een ronkend stuk met de kop 'van tyrannie bevrijd'.

Waar er in het Brabants Nieuwsblad advertenties staan, ontbreken die in Mededeelingenblad Trouw dat sinds een paar dagen verschijnt in Breda. De redactie vult de sectie 'kleine advertenties' daarom maar op alternatieve wijze: 'Max Blokzijl (NSB-radiopresentator, HvI) levert prima Duitschen kletskoek'.

In de Oranje-Nassau kazerne in Bergen op Zoom wordt door het verzet de ene na de andere verdachte Bergenaar aangeleverd. Zo'n 250 inwoners van de stad komen er terecht en verblijven er onder erbarmelijke omstandigheden. Die worden alleen maar slechter als tientallen mensen uit Steenbergen en Dinteloord worden toegevoegd.

Ook de rest van de inwoners heeft het allerminst gemakkelijk. Er is nog steeds een schrijnend tekort aan levensmiddelen, gas is vier uur per dag beschikbaar, elektriciteit ontbreekt en drinkwater is maar mondjesmaat voor handen.

Tekst gaat verder onder het kader.

Bijna heel West-Brabant is bevrijd, op twee plekken na; Moerdijk en Willemstad. Beide plaatsen zijn nog stevig in Duitse handen. Met enorm kabaal zijn vannacht de beide Moerdijkbruggen opgeblazen, nadat een groot deel van het Duitse leger naar Dordrecht is vertrokken. Britse troepen rukken vanuit Oude Molen op en bevrijden Heijningen. In een flink tempo stomen ze op richting Willemstad en zuiveren Helwijk van de laatste Duitse troepen. Ze staan nog een kilometer voor het oude vestingstadje.

De Britten willen Willemstad zoveel mogelijke sparen en de burgerbevolking de gelegenheid geven de stad te verlaten. Ze komen een wapenstilstand met de Duitsers overeen en vangen de inwoners op terwijl ze hun artillerie rondom het stadje opstellen.

De Polen proberen inmiddels Moerdijk te bevrijden. Maar heel ver komen ze niet vandaag. Wel ontzetten ze Lage Zwaluwe dat ook eindelijk van de vrijheid mag proeven.

Volledig scherm