Volledig scherm
© Elisée van Heukelom

50Plus: zet rem op herindelen gemeenten

DEN BOSCH- Er moet een rem komen op gemeentelijke herindelingen in Brabant, zolang niet duidelijk is of deze ingrepen tot betere dienstverlening en lagere kosten leiden. Dat zegt Wim van Overveld, voorzitter van de 50Plus-fractie in Provinciale Staten.

De politicus uit Oudenbosch is in actie gekomen na de presentatie van een rapport van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheid, Coelo. Daarin staat dat samenwerking tussen gemeenten in de periode 2005-2013 niet heeft geleid tot lagere uitgaven. Erger nog, volgens de onderzoekers zijn de uitgaven bij zowel kleinere als grotere gemeenten die zijn gaan samenwerken verhoogd.

Volledig scherm
Wim van Overveld, voorzitter 50Plus in Provinciale Staten van Brabant. © peter van trijen/het fotoburo

Van Overveld constateert dat de gedachte dat samenwerking leidt tot betere dienstverlening voor de inwoners niet wordt onderbouwd. De voordelen kunnen zelfs twijfelachtig worden genoemd. Tegelijkertijd is de democratische controle ‘beperkt’.

Daarom wil de 50Plus-fractie van Gedeputeerde Staten weten of het rapport van het Coelo reden is om het beleid van herindeling en samenwerking te heroverwegen. Zo lang er geen duidelijkheid is, wil Van Overveld dat de in gang gezette herindelingen in de ijskast worden gezet.

In West-Brabant vindt volgend jaar een herindeling plaats. Werkendam, Aalburg en Woudrichem worden samengevoegd tot een nieuwe gemeente die het hele Land van Heusden en Altena omvat.

Als het over samenwerking gaat, dan lopen Baarle-Nassau, Alphen-Chaam en Gilze en Rijen voorop.

In het onderzoek van Coelo, dat is verbonden aan de Universiteit van Groningen, staat overigens niet welke samenwerkingsverbanden het wel en niet goed doen. Het is vooral een gemiddelde voor heel Nederland.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement