Volledig scherm
© Elisée van Heukelom

50Plus: zet rem op herindelen gemeenten

DEN BOSCH- Er moet een rem komen op gemeentelijke herindelingen in Brabant, zolang niet duidelijk is of deze ingrepen tot betere dienstverlening en lagere kosten leiden. Dat zegt Wim van Overveld, voorzitter van de 50Plus-fractie in Provinciale Staten.

De politicus uit Oudenbosch is in actie gekomen na de presentatie van een rapport van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheid, Coelo. Daarin staat dat samenwerking tussen gemeenten in de periode 2005-2013 niet heeft geleid tot lagere uitgaven. Erger nog, volgens de onderzoekers zijn de uitgaven bij zowel kleinere als grotere gemeenten die zijn gaan samenwerken verhoogd.

Volledig scherm
Wim van Overveld, voorzitter 50Plus in Provinciale Staten van Brabant. © peter van trijen/het fotoburo

Van Overveld constateert dat de gedachte dat samenwerking leidt tot betere dienstverlening voor de inwoners niet wordt onderbouwd. De voordelen kunnen zelfs twijfelachtig worden genoemd. Tegelijkertijd is de democratische controle ‘beperkt’.

Daarom wil de 50Plus-fractie van Gedeputeerde Staten weten of het rapport van het Coelo reden is om het beleid van herindeling en samenwerking te heroverwegen. Zo lang er geen duidelijkheid is, wil Van Overveld dat de in gang gezette herindelingen in de ijskast worden gezet.

In West-Brabant vindt volgend jaar een herindeling plaats. Werkendam, Aalburg en Woudrichem worden samengevoegd tot een nieuwe gemeente die het hele Land van Heusden en Altena omvat.

Als het over samenwerking gaat, dan lopen Baarle-Nassau, Alphen-Chaam en Gilze en Rijen voorop.

In het onderzoek van Coelo, dat is verbonden aan de Universiteit van Groningen, staat overigens niet welke samenwerkingsverbanden het wel en niet goed doen. Het is vooral een gemiddelde voor heel Nederland.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Sander (31) uit Oss overleefde angstaanjagende schipbreuk maar heeft het zwaar: ‘Ik móét terug de zee op’
  PREMIUM
  video

  Sander (31) uit Oss overleefde angstaanja­gen­de schipbreuk maar heeft het zwaar: ‘Ik móét terug de zee op’

  OSS/HONNINGSVAG - Het leek niet erger te kunnen, maar dat werd het wel voor zeevisser Sander van de Pol (31) uit Oss. Hij overleefde vorige maand een angstaanjagende schipbreuk in de ijzige Barentszzee bij Noorwegen, maar kreeg maandag van zijn baas te horen dat er geen werk meer voor hem is en dat hij tienduizenden euro's aan loon niet uitbetaald krijgt. ,,Ondanks de heftige gebeurtenis, moet ik terug de zee op om alles terug te verdienen”, zegt de werkloze visser.
 2. West-Brabantse drugscriminelen wisselen jerrycan in voor oliedrums: ‘Nieuwe tak van sport’
  PREMIUM

  West-Brabantse drugscrimi­ne­len wisselen jerrycan in voor oliedrums: ‘Nieuwe tak van sport’

  Het lijkt een nieuwe trend onder drugscriminelen: drugsafval dumpen in grote, stalen olievaten. Waar de rotzooi voorheen overwegend in de kenmerkende blauwe of doorzichtige jerrycans en tonnetjes in de natuur werd achtergelaten, kozen producenten in West-Brabant recentelijk viermaal voor stevige oliedrums. Of er daadwerkelijk sprake is van een nieuwe gewoonte, moet de toekomst uitwijzen.