Volledig scherm
© Thinkstock

4 tips en middeltjes: wat te doen tegen muggen?

De mug is volksvijand nummer één. Door de regenval, gevolgd door de warme temperaturen, hebben we er momenteel wel erg veel last van. Wie is er nog niet gebeten (ze steken niet!) dezer dagen? De jeuk is goed te behandelen, maar ook in dit geval geldt: voorkomen is beter dan genezen.

'Zzz...' Het is een van de meest ergerlijke geluiden als je in je bed ligt. Het zijn de vleugelslagen van de mug. Wist je dat de mannetjes meer geluid maken dan de vrouwtjes? Een mannetjesmug maakt namelijk zo'n 700 vleugelslagen per seconde, een vrouwtje slechts 400. Maar toch zijn het de vrouwtjesmuggen die men het ergst vreest. Mannetjes bijten namelijk niet, dat doen alleen de vrouwtjes.

Ziekten
In Nederland hebben we het nog goed, wat muggenoverlast betreft. De 35 verschillende muggensoorten die we hier hebben, zorgen enkel voor wat jeuk en irritatie. Wereldwijd sterven er jaarlijks nog 725 duizend mensen aan de gevolgen van een muggenbeet (met name malaria en knokkelkoorts). Nederland is al 57 jaar vrij van muggenziekten. Het laatste geval van malaria vond hier plaats in 1959. Maar het gevaar van de potentieel dodelijke westnijlziekte (een door muggen overgebrachte virusziekte) ligt op de loer. De ziekte komt al voor in delen van Griekenland, de Balkan en Kroatië.

Tips
Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van een van de meest gehate insectensoorten, kun je verschillende dingen doen. Vier tips om een muggenbeet te voorkomen.

1. Je kunt het beste de oorzaak aanpakken. Muggen leggen hun eitjes op stilstaand water. Controleer dus de omgeving van je huis op stilstaand water (water in goten, een kruiwagen, een plantenbak, of een plat dak). Dat kan wekelijks honderden tot duizenden muggen schelen.
2. Plaats horren in deuren en ramen. Laat ze niet binnen.
3. Schaf een klamboe aan en hang die over het bed in de slaapkamer. Mochten de beestjes binnen zijn, dan nog kun je ze uit de buurt houden.
4. Als je toch buiten bent, kleed je aan en smeer de huid die bloot ligt in.

Middeltjes (de beste smeersels volgens muggenexpert Bart Knols)

1. Deet
2. Lemon eucalyptus olie. Niet zomaar iedere eucalyptus olie kan gebruikt worden. Er moet het actieve bestanddeel citriodiol inzitten. In Nederland verkrijgbaar onder de naam 'Careplus natural'.
3. Middeltjes waar picaridin in zit.
4. Middeltjes die ir3535 (eveneens een insectenwerend middel) bevatten.