Volledig scherm
© Thinkstock

130 nieuwe muziekfestivals in Nederland, meeste meerdaagse festivals in Noord-Brabant (kaart)

ETTEN-LEUR - In Nederland werden vorig jaar 130 nieuwe muziekfestivals georganiseerd. In totaal vonden er 968 festivals plaats. Deze nieuwe festivals werden vooral gehouden in Noord-Brabant en in Noord- en Zuid-Holland, blijkt uit de Festival Atlas 2015.

Ruim een op de zeven festivals, denk aan 22Fest en Verknipt in Amsterdam, Epic Vibes in Groningen en Tegenstroom in Rotterdam, vierde hiermee hun eerste editie.

In dit door door de Hogeschool van Amsterdam (HvA) uitgevoerde onderzoek is voor het eerst gekeken naar de regionale spreiding van Nederlandse muziekfestivals, evenals de verdeling van gratis en betaalde festivals. Noord-Brabant en Noord- en Zuid-Holland zijn samen goed voor 55 procent van alle georganiseerde festivals.

Vooral Amsterdam is de festivalhotspot: alleen al in de hoofdstad vonden jaar 123 muziekfestivals plaats. Drenthe en Flevoland, waar overigens wel het grote Lowlands-festival wordt gehouden, staan onderaan de lijst met ieder slechts 16 muziekfestivals.

Entree
Veruit de meeste muziekfestivals heffen entree: voor 77 procent van de in 2015 georganiseerde festivals moest je een kaartje kopen. De overige 23 procent, denk onder meer aan Parkpop in Den Haag en Appelpop in Tiel, was vrij toegankelijk.