Pluizig jong torenvalkje in de opvang in Zundert.
Volledig scherm
Pluizig jong torenvalkje in de opvang in Zundert. © Diwi Zagers-Nieboer

Vakantiestress bij het vogelrevalidatiecentrum

BoswachterscolumnZUNDERT - Vakantietijd? De zomer is juist géén rustige periode bij de opvang, waar elke week zo’n vierhonderd dieren binnenkomen.

Dieren gaan van nature niet op vakantie zoals wij. Die tocht die trekvogels maken zou ik geen vakantie durven noemen. Tijdens de trek is er volgens mij weinig sprake van ontspanning en daar gaat vakantie toch om? Toch? 

Weinig ontspannend

Quote

Er is zóveel te doen bij ons opvangcen­trum! Ik denk dat het voor een buiten­staan­der echt niet voor te stellen is

Nou, de dagen vóór de vakantie zijn voor mij meestal weinig ontspannend. Mijn hoofd tolt van alle zaken die wel of niet geregeld zijn. Soms vraag ik me zelfs af of ik niet liever gewoon het jaar rond blijf werken zonder onderbrekingen. 

Er is zóveel te doen bij ons opvangcentrum! Ik denk dat het voor een buitenstaander echt niet voor te stellen is. Vanwege ons zoontje moeten we nou eenmaal in de schoolvakanties op vakantie maar het is nu wel hoogtij in de opvang.

Jonge roofvogels

Wat me de laatste weken voor mijn verlof opviel, is het aantal jonge roofvogels en uilen in de eerste opvang. Er zitten ook ontzettend veel gierzwaluwen en egels, maar dat was de afgelopen jaren wel vaker zo. Nu valt het echt op dat er veel jonge sperwers, torenvalken, buizerds, kerkuilen, ransuilen en steenuilen binnengebracht worden. 

Quote

Wat me de laatste weken voor mijn verlof opviel, is het aantal jonge roofvogels en uilen in de eerste opvang

Dat zou voor een deel wel eens kunnen komen doordat het een erg goed muizenjaar is. Veel eten betekent dat er veel jongen succesvol grootgebracht worden. 

Maar dus ook veel dieren die toch in de problemen komen en opgevangen worden. De meeste van deze jongen zijn al vrij groot als ze binnengebracht worden. Gelukkig maar, want dan eten ze gauw zelf en kunnen mijn collega's zich tijdens mijn vakantie óók goed wijden aan al dat andere jonge grut dat binnengebracht wordt. Het zijn momenteel zo'n 400 dieren per week!

In goede handen

Quote

Ik ga met een gerust hart op vakantie. Alle dieren zijn in de goede handen

Ondanks die aantallen, ga ik met een gerust hart op vakantie. Al die dieren zijn in de goede handen van zeer bedreven en bevlogen mensen die tijdens mijn afwezigheid alles in goede banen gaan leiden.

Ik ben wel héél benieuwd hoe groot al die jonkies zijn geworden in die paar weken dat ik weg ben. Ik laat het u weten, als ik straks weer helemaal ontspannen aan de slag ga!

Blogs