Pimpelmezen die hier gebroed hebben, trekken in najaar massaal naar het zuiden.
Volledig scherm
Pimpelmezen die hier gebroed hebben, trekken in najaar massaal naar het zuiden. © ANP XTRA

Ook pimpelmezen gaan deze zomer naar de kust

BoswachterscolumnHoe kan het dat er in juni een groot aantal pimpelmezen werd waargenomen? Toch niet echt de periode voor de pimpelmezentrek.

Zoals elke zondagochtend las ik deze zondag 21 juli ook weer op internet de Nature Today berichten. Mijn oog viel op de kop: 'Zeer veel trekkende pimpelmezen in juni.’ Vreemd, dacht ik, trekken er pimpelmezen in juni? Dat kan toch niet echt waar zijn, dus snel naar het hele artikel.

Vogeltrek

Eerst toch maar even uitleggen wat de vogeltrek precies is, die elk jaar weer plaatsvindt. Het gaat dan om een verplaatsing van miljarden vogels. In het voorjaar gaan ze dan van hun wintergebieden naar hun broedgebieden en in het najaar vice versa.

Quote

In het najaar wordt ons land gevuld met trekvogels die, van Groenland tot in Siberië, gebroed hebben en hier overwinte­ren.

Hoe gaat dat dan in Nederland? De trekvogels, die hier gebroed hebben, trekken in het najaar voor een groot deel naar het zuiden. Dit kan dan Zuid-Europa of Afrika zijn, soms zelfs naar het zuiden van Afrika. Daarnaast wordt in het najaar ons land gevuld met trekvogels die, in het noorden, van Groenland tot in Siberië, gebroed hebben en hier overwinteren. In het voorjaar vindt dan het omgekeerde plaats. Beschikbaarheid van voedsel is de drijfveer, die de vogeltrek opgang zet.

Wat losse gierzwaluwen

Quote

Het blijkt te gaan om Duitse pimpelme­zen die dwars door ons land trekken naar de kust. Ik zie een verband

Er is dus nauwelijks vogeltrek in juni. Soms zien vogelaars wat losse gierzwaluwen en huiszwaluwen naar het noorden trekken en spreeuwen wat op en neer vliegen, maar verder gebeurt er niet zoveel in die tijd. Dus ook geen pimpelmezentrek, want dat zie je dus enkel in het najaar. In het voorjaar is de pimpelmezentrek heel beperkt. Vandaar dat ik ook meteen dat artikel ben gaan lezen. De pimpelmezentrek werd op trektelposten waargenomen tussen 23 en 25 juni.

Het blijkt te gaan om Duitse pimpelmezen die dwars door ons land trekken naar de kust. Ik zie een verband. Nu stromen ook Duitse toeristen ons land binnen, eveneens naar de kust.

Blogs