Volledig scherm
© Thinkstock

Nederlandzoemt.nl wil aandacht voor bijen

Boswachters blogAls je het afgelopen weekend de natuur in bent geweest dan hoorde je en zag je zoemende diertjes. Vooral veel zandbijen waren actief, maar ook veel hommels kwamen zoemend voorbij. 

Toch heeft de lente lang op zich laten wachten. Volgens de Natuurkalender loopt de natuur nog zo'n anderhalve week achter op het gemiddelde van de afgelopen 17 jaar. Gelukkig meldt die kalender ook dat we die achterstand snel inhalen door de verwachte zeer hoge temperaturen. 

Wat ik fantastisch vind is dat een aantal organisaties de website Nederlandzoemt.nl is begonnen. Met die site willen ze de 'wilde' bijen onder de aandacht van de mensen te brengen. En dat is hard nodig, want in Nederland wordt er steeds minder gezoemd. Op dit moment is al bekend dat de helft van alle 358 soorten wilde bijen in gevaar is. 

De oorzaken zijn ook bekend, want gebrek aan voedsel en aan voldoende nestgelegenheid staan bovenaan. Het spuiten met bestrijdingsmiddelen, zoals Roundup, zorgt ook voor aan de achteruitgang van veel insecten en dus ook van de wilde bijen. Maar ook de intensieve grootschalige landbouw en de verstedelijking en het strakker en efficiënter beheer van ons groen zijn bronnen van al dat kwaad. 

Daarnaast worden de tuinen steeds meer versteend waardoor er ook steeds minder planten in onze tuinen staan en dus wilde bijen daar in ieder geval geen voedsel meer vinden. Dat is triest, want die zoemende beestjes zijn heel belangrijk voor onze voedselvoorziening. Liefst 80 procent van het door ons gegeten groen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. Ga dus snel aan de slag en behaag en vergroen je tuin en je omgeving.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Blogs