Volledig scherm
Een van de zwanen in het vogelrevalidatiecentrum Zundert. © vogelrevalidatiecentrum zundert

Misleiden, het gebeurt in de dierenwereld weleens

Boswachters BLOGDieren zijn zo eerlijk als goud. Behalve als ze ziek zijn. Dan willen ze de boel wel eens misleiden. Maar dat is voor een goed doel.

Dieren liegen niet. Niet over een bezoekje aan datsja's. Nergens over. Toch? Ze proberen wel te misleiden. Sommige vogels doen net alsof ze een gebroken vleugel hebben en niet goed kunnen vliegen om een aanvaller van hun nest af te lokken. En ze verbergen wel eens wat; dat ze ziek of gewond zijn bijvoorbeeld. Zodat een natuurlijke vijand niet ziet dat ze verzwakt zijn.

Misleiden en verbergen. Komt toch wel in de buurt van liegen. Maar ja, als je in de dierenwereld toegeeft dat je ziek bent, wordt dat vaak gauw afgestraft. Als je je als vogel niet zo lekker voelt, kun je overdag natuurlijk best lekker met je kop tussen je veren gaan zitten suffen op een tak, maar dan ben je al gauw een smakelijk hapje voor een kat of een snelle sperwer...

Nee, dan heb ik het als mens beter voor elkaar. Ik kroop de afgelopen weken met de griep onder de wol; ík kon wél veilig wegkruipen in mijn warme nestje. Onderwijl ging het werk hier op de opvang door. Het viel me op dat er tijdens mijn ziekteverlof veel zwanen binnengebracht waren met gebroken vleugels, hinkepoten, oogproblemen... Vaak zijn deze sierlijke vogels aangereden of ergens tegenaan gevlogen. Maar waarom nu allemaal? Hebben ze het voorjaar al in hun bol? Ik zit gevoelsmatig nog midden in de winter, maar de natuur maakt zich stilletjes op voor een nieuw broedseizoen. Ik hoorde dat er al jonge futen zijn gezien. Sinds zondag draaien de webcams van Beleef de Lente weer en in onze opvang zijn de eerste jonge haasjes en duifjes binnengebracht.

Maar ik laat me niet misleiden en kruip nog zoveel ik kan onder de wol zodat ik echt goed hersteld ben als het drukke voorjaarsseizoen in de opvang écht begint!

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Blogs