In de Zundertse opvang voor inheemse vogels en zoogdieren krijgt ook dit jonge eendje een nieuwe kans.
Volledig scherm
In de Zundertse opvang voor inheemse vogels en zoogdieren krijgt ook dit jonge eendje een nieuwe kans. © diwi zagers

Hitsige mannetjes: alle hens aan dek in de vogelopvang

boswachterscolumnEr verblijven veel gewonde eenden in de vogelopvang in Zundert. Want hitsige mannetjes rennen soms zó, achter een vrouwtje aan, de weg op.

Het is alle hens aan dek in onze opvang. Afgelopen week was het even omschakelen: het rustige winterseizoen is plotsklaps voorbij en het is stukken drukker met jonge mereltjes, eendjes, eekhoorntjes, bosuiltjes, konijntjes en haasjes.

Aangereden eenden

Quote

Zo'n mannetje kan zó geobse­deerd achter een vrouwtje aan gaan, dat hij bij het oversteken aangereden wordt

Wat verder opvalt, is dat er veel aangereden eenden binnen komen. Ook wilde eenden hebben namelijk het voorjaar in de bol. De hitsige mannetjes zitten op hun niet zachtzinnige manier achter de vrouwtjes aan en letten verder nergens meer op. Zo'n mannetje kan zó geobsedeerd achter een aantrekkelijk vrouwtje aan gaan, dat hij (en zij soms ook) bij het oversteken aangereden wordt. Vandaar dat er inmiddels heel wat eenden met gebroken poten, vleugels of andere kwetsuren in onze eerste opvang verblijven. Kennelijk maakt niet alleen liefde, maar ook wellust blind.

Hormonen

Quote

Ík ga mijn best doen om er zoveel mogelijk te grijpen

Overal zie je de hormonen rondgieren. Veel dieren beginnen te slepen met nestmateriaal. Watervogels beginnen op het water met het bouwen van hun nest, mezen zijn nestkastjes aan het inspecteren en sommige merels hebben al redelijk grote jongen.

Ik hoop dat er dit jaar minder dieren door ons mensen in de problemen komen. In theorie is het leuk om 'groen' te leven, in de praktijk vraagt dat best een inspanning. Minder lang douchen, minder (of anders) reizen, minder verpakkingen, minder energie- en meer hergebruik. Er zijn kansen te over om ons leven te beteren. Ík ga mijn best doen om er zoveel mogelijk te grijpen.

Ik hoop dat ook al die dieren die bij ons opgevangen worden, zoals die gewonde en jonge eenden, dat doen. En hopelijk zijn ze wat voorzichtiger als zíj hun nieuwe kans krijgen!

Blogs