Volledig scherm
Hermelijn in actie. © Ron Quinten

Het gaat niet best met de hermelijn

Boswachters BlogSteeds meer leefgebieden van de hermelijn verdwijnen. Het kleine zoogdier heeft het dan ook moeilijk.

Afgelopen zondag kreeg ik in mijn radioprogramma Stuifmail een foto van een van de luisteraars in handen van een jonge hermelijn. Meteen jubelde mijn hart, want het was alweer een lange tijd geleden dat ik een jonge hermelijn gezien had. 

Wel heb ik in 2017 twee keer een volwassen exemplaar gezien, waarvan een keer vaag. Het gaat dan ook niet zo best met onze schattige, een na kleinste marterachtige.

Koninklijke mantel

In de middeleeuwen werd in Europa vaak een koninklijke mantel gemaakt met de huiden van het witte winterkleed van hermelijnen. Gelukkig is dat gebruik niet meer. Er zijn nog maar weinig hermelijnen. Dat heeft vooral te maken met het verdwijnen van hun leefgebieden, maar ook met het grootschaliger worden van het landschap. 

Tevens worden veel hermelijnen slachtoffer van het verkeer. Zeker in het landelijk gebied waar de landbouwmachines immense hoogte, breedte en grootte bereiken. Wat dat laatste betreft worden ook de kleinschalige zandwegen en paden enorm bedreigd.

Mooi lichaam

Hermelijnen hebben een mooi, langgerekt lichaam. In de zomer is de vacht kastanjebruin. Op het einde van de staart zit een zwarte punt. In de winter verandert de kastanjebruine vacht in een mooi wit winterkleed, maar de staartpunt blijft zwart. 

Hermelijnen leven het liefst in een wat kleinschalig en 'rommelig' landschap met houtwallen en lanen. Langs deze lijnvormige elementen in het landschap gaan zij dan op voedseltocht in hun leefgebied. Helaas verdwijnen dit soort prachtige kleinschalige landschappen nog steeds en dus daarmee ook een van haar mooie bewoners, de hermelijn.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Blogs