Wietplanten in het bos.
Volledig scherm
Wietplanten in het bos. © Erik de Jonge

Er zit een luchtje aan het groen...

BoswachterscolumnNog nooit vonden we in de West-Brabantse natuur zoveel illegaal verbouwde wiet als nu. Het lijkt zelfs de vogels op te vallen...

Het is misschien wel de meest beluisterde bosvogel van het land. In het voorjaar hoor je ze massaal. De vink is dan ook een zeer algemene en veel voorkomende vogel. In de lente zingen ze de bekende vinkenslag, die gaat van driiiiiii-tsitsitsi-kawiet!. En vaak roepen ze ook heel hard wiet-wiet-wiet!

Willekeurige tekst

En eerlijk waar, tot voor kort dacht ik oprecht dat dat gewoon een ongecompliceerde en volstrekt willekeurig gecomponeerde tekst was.

Maar dat geloof ik niet meer. Sinds dit voorjaar denk ik dat ze gewoon roepen over wat ze zien. Als ik nu zo'n luidruchtige wietvogel hoor, kijk ik onwillekeurig even met een scherpe blik rond. Dat heeft zo zijn reden. Nooit eerder vonden we zoveel illegaal verbouwde wiet in onze West Brabantse natuur!

Quote

Als ik nu zo’n luidruchti­ge wietvogel hoor, kijk ik onwillekeu­rig even met een scherpe blik rond

Al jaren vinden we wietplantages in natuurgebieden, maar dit jaar is het wel erg veel. Kleinschalig prutswerk van enkele plantjes tot grote professionele kwekerijen met wel 1500 planten. Afgelopen 6 jaar grepen we op de Brabantse Wal alle grootschalige buitenkwekers op heterdaad in de kraag. 

Levensgrote pakkans

Niet te begrijpen dat er steeds nieuwe pogingen worden gedaan, want de kans dat we het niet opmerken is bijna nul en de kans dat je wordt gepakt levensgroot, met dank aan onze groene handhavers en de uitstekende samenwerking met de politie.

Quote

Toch was het dit jaar dus weer flink raak, met veel verstoring en vernieling van natuurter­rein als gevolg

Toch was het dit jaar dus weer flink raak, met veel verstoring en vernieling van natuurterrein als gevolg. Voor de grote kwekerijen worden akkers aangelegd, natuurlijke vegetatie verwijderd en allerlei bemesting en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Slecht voor onze natuur en erg verstorend.

Dus hoort u heel hard wiet-wiet-wiet! zingen, kijk en ruik dan even goed rond, mogelijk zit er een luchtje aan het lommerrijke groen om u heen.

Blogs