Tussen de voerbeurten in slapen de jonge vogeltjes bij de Zundertse opvang nog langdurig.
Volledig scherm
Tussen de voerbeurten in slapen de jonge vogeltjes bij de Zundertse opvang nog langdurig. © Diwi Zagers-Nieboer

Een tweede kans voor ouderloze babyvogeltjes

boswachterscolumnEr gebeurt altijd veel in de dierenopvang, maar deze periode met veel jonge dieren is extra spannend.

Quote

De vogeltjes krijgen bij onze opvang rust, een nestje en lekker te eten en drinken

Als ik per ongeluk tegen de tafel stoot, strekt in de couveuse een handvol kale kopjes met enorm wijd opengesperde snavels zich uit alle macht op dunne nekjes. Ze willen allemaal héél graag eten, dus als er iets geluid maakt in hun omgeving, wil elk kuiken haantje de voorste zijn. 

Ik glimlach om de aanblik van deze prehistorisch aandoende eksterkuikentjes. Veel lawaai maken ze nog niet. Nee, eigenlijk maken de veel kleinere, maar oudere heggenmusjonkies een veel indringender geluid.

Even schakelen

Als de eerste ouderloze babyvogeltjes binnen komen, moet ik altijd even schakelen maar in de afgelopen dagen ben ik door de wol geverfd. Ik vind het ook weer zó vertederend, die kuikentjes. 

Zo’n vogeltje heeft geen idee wat het overkomt. Zit je het ene moment lekker in je veilige nestje, een ogenblik later is dat nestje verdwenen en zijn er van die enorme mensen die met hun grote handen aan je zitten en je meenemen! Gelukkig krijgen ze bij ons rust, een warm donker surrogaatnestje en lekker eten en drinken.

Quote

Zit je het ene moment lekker in je veilige nestje, een ogenblik later is dat nestje verdwenen

Als de vogeltjes wat ouder zijn, zoals die heggenmusjes, is het lastiger om ze aan het eten te krijgen. Ze zijn al verder in hun ontwikkeling en voor hen is de overgang naar de mensenwereld nóg schokkender, vermoed ik. 

Wormpje naar binnen

Ze trekken niet meteen hun snaveltje open maar eten ook nog niet zelf. Zo'n musje moet ik echt dwingen om te eten: met veel geduld en voorzichtigheid het snaveltje openen en een wormpje naar binnen friemelen. Als zo'n musje na een paar dwangvoerbeurten dan toch uit zichzelf gaat sperren, voelt dat echt als een overwinning!

Er gebeurt altíjd veel in de opvang, maar deze periode met veel jonge dieren is extra spannend. Er worden echt bergen werk verricht door alle vrijwilligers, met als doel om al die hulpbehoevende dieren een tweede kans te bieden. Samen genieten we van de grote én de kleine overwinningen!

Blogs