De dierenarts haalde een kluwen zwerfafval uit het darmstelsel van de ooievaar.
Volledig scherm
De dierenarts haalde een kluwen zwerfafval uit het darmstelsel van de ooievaar. © Diwi Zagers-Nieboer

Een ooievaar met een maag vol zwerfafval

BoswachterscolumnEen ooievaar die elastiekjes aanzag voor wormen, overleed in het vogelrevalidatiecentrum aan de gevolgen van zijn maaltijd.

Ooievaars spreken tot de verbeelding. Ze hebben iets statigs, maar ook iets sprookjesachtigs, alsof ze nét uit een ouderwets prentenboek zijn weggelopen. Bij mijn collega, net bevallen van een prachtige zoon, staat een aantal ooievaars in de tuin, als brengers van goed nieuws.

Dikke bult

Helaas hadden we onlangs een ooievaar in de opvang waarover ik minder goed nieuws te melden heb. Deze ooievaar had een dikke bult onderaan zijn buik, alsof daar een enorm ei dwarszat. Eerst leek hij zich nog redelijk goed te voelen en at en dronk hij gewoon, maar al gauw verslechterde zijn toestand en besloot de dierenarts tot een spoedoperatie.

Quote

Zó jammer, zo'n prachtige vogel, gestorven door een overdosis zwerfafval. Dat wil toch niemand?

De bult bleek een grote kluwen van elastieken en andere rommel, die het darmstelsel van de vogel compleet blokkeerde. De ooievaar zal de elastieken hebben aangezien voor wormen. Ze vulden zijn maag wel, maar hij kon ze niet verteren. Verdrietig genoeg heeft de ooievaar het niet overleefd. Zó jammer, zo'n prachtige vogel, gestorven door een overdosis zwerfafval. Dat wil toch niemand?

Afval langs de weg

Een paar weken geleden reed ik met mijn gezin vanuit het noorden terug naar ons land. Na het schone Scandinavië viel het extra op: bij ons in Nederland ligt echt absurd veel afval langs de weg. Bah, wat schaam ik me er soms voor dat ik Nederlander ben!

Quote

In plaats van ons te schamen, hoe terecht ook, kunnen we beter met zijn allen actie ondernemen. Zoals meedoen aan de World Cleanup Day

Maar aan schaamte heeft deze ooievaar niks. Daar heeft niemand wat aan, zelfs. In plaats van ons te schamen, hoe terecht ook, kunnen we beter met zijn allen actie ondernemen. Zoals meedoen aan de World Cleanup Day op zaterdag 21 september.

Maar eigenlijk moet het gewoon elke dag cleanup day zijn. Het is namelijk helemaal niet bijzonder om rommel op te ruimen, het is eigenlijk de normaalste zaak van de wereld. Gewoon opruimen dus. Zodat deze ooievaar de laatste is die sterft door zwerfafval.

Blogs