De grote vos.
Volledig scherm
De grote vos. © Frans Kapteijns

De prachtige grote vos is terug in Nederland

Boswachterscolumn‘Grote vos’ is de naam van een dagvlinder die even verdwenen leek uit ons land, maar die nu weer aan een opmars is begonnen.

Quote

Eind vorige eeuw werd nog gedacht dat deze dagvlinder verdwenen was uit ons land

Deze column gaat niet over het zoogdier de vos, maar over een speciale vlinder: de grote vos. Deze mooie dagvlinder is de laatste jaren weer gesignaleerd in Nederland, terwijl er eind vorige eeuw nog werd gedacht dat deze dagvlinder verdwenen was uit ons land.

Eerst wil ik even kort stilstaan bij het verschil tussen de dag- en nachtvlinder. Je zou zeggen, dat is gemakkelijk: nachtvlinders vliegen in de nacht en dagvlinders gedurende het daglicht. Maar dat is te simpel gezegd, want er zijn ook dagactieve nachtvlinders.

Knopje

Het echte verschil zit in twee opmerkelijke zaken. Ten eerste hebben dagvlinders een soort knopje op het einde van hun antennen; nachtvlinders hebben juist draadvormige of geveerde antennen.

Ten tweede: de stand van de vleugels. Dagvlinders houden hun vleugels in rusthouding meestal boven hun lichaam dichtgeklapt. Bij nachtvlinders liggen de vleugels dan plat.

De afgelopen tien jaar is de dagvlinder de grote vos weer regelmatig gezien. Vooral de jaren 2011 en 2012 staan bekend om vele waarnemingen.

Quote

Dagvlin­ders hebben een soort knopje op het einde van hun antennen; nachtvlin­ders hebben juist draadvormi­ge of geveerde antennen

De Vlinderstichting roept al vanaf 2017 (vlinder)waarnemers op om speciaal uit te kijken naar deze mooie grote vos. Ik ben dus reuze benieuwd of er al resultaten van dit jaar bekend zijn (daar kom ik nog op terug), want de grote vos is juist vroeg in het voorjaar aanwezig.

Daarnaast ben ik ook benieuwd wie in 2017 een mooie beloning van de Vlinderstichting heeft ontvangen. Zij beloofde namelijk dat de vinder van de eerste rups in dat jaar als beloning een heerlijk gagelbiertje zou krijgen.

Blogs