Het piepjonge reetje in de opvang in Zundert.
Volledig scherm
Het piepjonge reetje in de opvang in Zundert. © Diwi Zagers-Nieboer

De dood hoort erbij in de dierenopvang

boswachterscolumnZUNDERT - Van de duizenden dieren die in de opvang belanden, haalt een groot deel het niet. Toch raakt hun dood de verzorgers soms nog hard.

Terwijl ik druk bezig was op de opvang, gingen mijn man en mijn zoontje vrijdag vissen. Ze hadden al vaker samen gevist op vakantie, aan een riviertje langs de camping, maar nog nooit bij een forellenvijver. Al gauw was het raak, zoontje Bart had een prachtige grote vis aan zijn haak. Mijn man vroeg of hij hem op wilde eten. Ja, dat wilde Bart wel. Maar toen de vis daadwerkelijk naar de andere wereld geholpen moest worden, besefte hij pas goed wat dat inhield. Huilen dat hij deed! Einde visavontuur dus.

Een moeilijk begrip

Quote

Gister­avond had ik nog goede hoop dat we het piepjonge reekalfje er wel doorheen konden krijgen

Mijn zoon is niet overdreven gevoelig, maar dit was voor hem duidelijk een brug te ver. Dood is ook een moeilijk begrip. Bij de opvang worden we er dagelijks mee geconfronteerd, maar ook mij overvalt het soms. Vanochtend vond ik een reetje dood in de kooi. Gisteravond had ik nog goede hoop dat we het piepjonge reekalfje er wel doorheen konden krijgen. Helaas, bleek vanmorgen, en even brak er iets in mij. ,,Nee", dacht ik. Maar ik kon het niet ontkennen. Dood is dood.

Zó jammer is het, maar in de opvang hoort het erbij. Dieren komen niet voor niets in een opvang terecht. We werken heel hard om de duizenden dieren die we jaarlijks binnen krijgen een tweede kans te geven. Soms lukt dat niet. Als we 60 procent kunnen loslaten van wat we binnen krijgen, is dat een goed resultaat. Ik zou er dus aan gewend moeten zijn. Maar toen dat reetje stierf, voelde ik de pijn die mijn zoon voelde bij die vis.

Even slikken

Even slikken en dan ga ik weer door. Want er zijn nu véél dieren in de opvang die intensieve verzorging nodig hebben. Zoals de groene spechten, met hun aparte geluiden waar ik me elke keer over verbaas. Daar ben ik maar even extra bij blijven staan deze ochtend. Even opladen.

Blogs