Volledig scherm
© Diwi Zagers-Nieboer

Dankbaar werk

boswachtercolumnDe ooievaar. Het is een tot de verbeelding sprekende vogel. Statig, groot, scherp zwartwit getekend en een indrukwekkende rode snavel. Luid klepperend begroet hij zijn partner op het nest. Op hoge poten beent hij door de weilanden, op zoek naar een kikkertje, molletje of muisje. Dat heeft deze ooievaar vast ook gedaan. Maar hij had nét een verkeerd muisje te pakken. En dat muisje werd hem bijna fataal.

Quote

Zo’n prachtige vogel, onbedoeld slachtof­fer van vergifti­ging, die geen stuiver meer waard leek, tóch weer op de been krijgen

Midden op een akker werd hij gevonden. Niks bijzonders aan hem te zien, geen wonden of ander letsel. Hij kon alleen niet veel meer. Het deed me denken aan roofvogels die we vergiftigd binnen krijgen in de opvang. Niet mager, maar tot niets in staat. Niets gebroken, maar niet kunnen staan. Ik bedacht me dat hij misschien wel een muisje te pakken had dat nét van een bordje met muizengif gesnoept had. Ik gaf ‘m medicijnen tegen vergiftiging en voerde hem. Alles wat ik in zijn keel stopte, slikte hij door. Hij leek bijna dankbaar, zo gretig verdween alles in dat lange lichaam.

Bad

Een week later lag hij nog steeds plat op zijn buik. In bad wasten we hem, want van al dat liggen werd hij niet schoner. Ik had gehoopt dat hij in bad zijn poten meer zou gebruiken maar helaas. We moesten zijn snavel boven water houden, zelfs dát kon hij niet zelf. Maar de dag erna zat hij opeens op zijn hielen. Wat was ik daar blij mee! Hij hield zich in evenwicht met zijn vleugels, maar er zat éindelijk schot in de zaak.

Gisteren, weer een paar dagen later, stond hij voor het eerst. Nog wel wankel, maar hij stond! Ik was euforisch toen ik het zag. Zo’n prachtige vogel, onbedoeld slachtoffer van vergiftiging, die geen stuiver meer waard leek, tóch weer op de been krijgen. En weer die zachte blik in zijn ogen, het leek echt op dankbaarheid, maar misschien is het de weerspiegeling van mijn eigen gevoel.

Door Diwi Zagers-Nieboer, Beheerder Vogelrevalidatiecentrum Zundert

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Blogs