Volledig scherm
© Thomas van der Es

Boswachter: Thomas van der Es

Thomas van der Es (28) is boswachter Staatsbosbeheer in de Biesbosch

"Sinds 2008 werk ik in het grootste zoetwatergetijdengebied van West-Europa: de Biesbosch. Eenentwintig jaar was ik toen, de jongste boswachter van Nederland. Vanaf ons ouderlijk huis in Sliedrecht, waar ik mijn jeugd doorbracht, kon je tijdens windstil weer in het voorjaar de koekoek en de nachtegaal horen zingen.

Met mijn ouders trokken we tijdens vakanties en in de weekenden de natuur in en in de jaren negentig werd ik lid van de Jeugdbond voor Natuur-en Milieustudie. Mijn passie voor de natuur groeide met de jaren.

Op 14-jarige leeftijd hielp ik als vrijwilliger van Staatsbosbeheer mee met vogeltellingen in de Biesbosch. Als boswachter zet ik me vol passie in met voorlichting, excursies, toezicht en handhaving in het park. De ene dag ben ik op pad met een stuiterende schoolklas en de andere dag zit ik op een patrouilleboot van de politie.

De mooiste momenten beleef ik in de natuur: Ik krijg steeds weer kippenvel van luid baltsende zeearenden, uitsluipende rivierrombouten, blaffende reebokken en massale vogeltrek. Ik hoop dat ik jullie met mijn nieuwe column in BN DeStem mee kan slepen in al het moois wat de natuur te bieden heeft!

Twitter: @ThomasvanderEs

Blogs