De oorwurm of oorworm heeft kunstig weggevouwen vleugeltjes,
die de meeste mensen niet opvallen
Volledig scherm
De oorwurm of oorworm heeft kunstig weggevouwen vleugeltjes, die de meeste mensen niet opvallen © Wikimedia Commons

Boswachter Natuurmonumenten: Oorwurmen, de schrik van elke bladluis

Boswachters BLOGDe oorwurm houdt de luizenpopulatie in toom, is een nachtdier en zorgt goed voor z'n eigen kleintjes.

Vanochtend liep ik, zoals gebruikelijk, eerst even mijn tuin in. Ik ben dan altijd benieuwd of de eekhoorns er zijn of dat de mussenbende al op mij zit te wachten. Huismussen en ringmussen weten dat ik elke ochtend vroeg naar buiten kom. Ze hebben door dat ik de voederplek vul, daar wachten ze dan al tjilpend op. Tevens maak ik dan het waterbakje schoon.

Mannetje van de Gewone Oorworm (Forficula auricularia) met relatief kleine staarttang.
Volledig scherm
Mannetje van de Gewone Oorworm (Forficula auricularia) met relatief kleine staarttang. © Wikimedia Commons

Voor ik daar nu echter aan toe kwam, ontdekte ik op de tuintafel een kroondopje van de overheerlijke trappist, die ik zondag genuttigd had. Vergeten, dus snel weghalen voordat iemand denkt, dat ik al zo vroeg een trappist achter de kiezen heb. Ik zie een oorworm onder die kroonkurk vandaan schieten. Hopelijk vind deze rakker snel een mooi plekje, want ik mag ze graag zien.

Nu houd ik me niet zo bezig met wat nuttige dieren zijn in de natuur en wat niet. Naar mijn idee zijn alle dieren nuttig, maar de oorwormen zijn dat zeker. Hoofdzakelijk leven ze van plantaardig materiaal, maar ze lusten ook heel graag insecten - vooral luizen! En dat komt goed uit in mijn tuin. Ik heb daar bessen en rozen staan en daar zijn de luizen dol op, dus ben ik blij met elke oorworm.

Ze nemen het tuinwerk in het donker over van de lieveheersbeestjes, want die zijn overdag de luizenpopulatie in toom aan het houden. De oorwormen doen dat het liefst in het donker, dus heb ik vierentwintig uur hulp voor mijn rozen en bessen. Cool hè.

Wist je trouwens dat het echte insecten zijn! Veel mensen weten niet dat oorwormen vleugels hebben en kunnen vliegen. De oorwormen behoren ook tot de zeer kleine groep insecten die 'broedzorg' vertoont. Deze taak nemen de vrouwtjes op zich.

Een bladluis. Die hebben veel te vrezen van de oorwurm, die 's nachts op luizen jaagt.
Volledig scherm
Een bladluis. Die hebben veel te vrezen van de oorwurm, die 's nachts op luizen jaagt. © RV -

Blogs