Boswachter Brabantse Wal: Duistere praktijken van stropersgilde
Boswachters BLOGDe dagen worden korter, de nachten langer. Meer tijd dus voor duistere praktijken.
Delen per e-mail
De donkere dagen zijn vanouds de hoogtijdagen voor het stropersgilde. Nog niet zo lang geleden werd er gestroopt bij de vleet. Jan met de pet had maar een schamel loontje en joeg illegaal op wat extra vlees in de pot.
Iemand vertelde me onlangs hoe hij als kleine jongen uit school eerst de stroppen van pa na moest lopen, voor het avondeten. Anderen hadden een forse bijverdienste aan de opbrengst van gestroopt wild. Bij nacht en ontij gingen ze op pad. De harde kerels trotseerden regen en wind in de hoop 'de groene brigade' te slim af te zijn.
Veldpolitie en jachtopzieners lagen uren te posten. Soms kwam het tot een harde confrontatie, dan weer ging het om een gelaten inrekening van hun vaak trouwe klanten.
Old school stroper
Nooit vergeet ik mijn eerste ervaring met zo'n old school stroper. Op eigen houtje wilde ik hem betrappen, uiteraard. Verstopt in een veldschuurtje wachtte ik op gekraak of een schim in de schemer.
Na heel wat koude en stramme uren verried een haastig bandenspoor en een grote bos weggeslingerde wildstrikken langs het zandpad dat zijn zintuigen toch wat beter ontwikkeld waren dan de mijne en dat z'n wekker een tikkie vroeger had gestaan. En dat, terwijl een oudgediende aan de fabricage van de strikken en het bandenspoor al zag wie het was.
Komende maanden zijn we weer extra alert. Al maakten die arme broodstropers plaats voor respectloze bullebakken in terreinwagens met schijnwerpers en jagende honden, stropers bestaan nog steeds! Helaas geldt dat niet voor de veldpolitie.
We moeten het hebben van alerte buitenlui, groene handhavers met lef en veldkennis, en agenten met hart voor het buitengebied. Zwaaiende lichtbundels en nachtelijke schoten zijn uiterst verdacht. Chef-koks die illegaal geschoten wild aannemen trouwens ook. Als iedereen nou een beetje helpt opletten zijn die vermaledijde stropers straks het haasje.
Verder in het nieuws
-
boswachterscolumn Hoe een slimme kraai aan zijn maaltje komt
In een wereld waar mensen steeds meer ruimte innemen, moet een kraai met slimme oplossingen komen. Zeker als het gaat om iets lekkers als een walnoot. -
boswachterscolumn Haringvliet kan feest worden voor de natuur
Nu de sluizen weer regelmatig open zullen gaan, zullen vissen weer de paaigebieden intrekken. -
Potgrond, geknipte plantresten en plastic rommel: twee flinke hennepdumpingen in natuurgebied bij Steenbergen
STEENBERGEN - In het natuurgebied rondom landgoed Oudland bij Steenbergen zijn maandag twee bergen met hennepafval gevonden. Het gaat om twee dumpingen van meer dan honderd en meer dan vijftig vuilniszakken. -
PREMIUM
VIDEO Zo'n 27.000 ganzen geteld in de Biesbosch: ‘Dit blijf ik doen tot ik een oude opa ben’
Duizenden ‘gevleugelde vrienden’ ontwaakten zaterdag uit hun slaapplek in de Biesbosch. 21 vogelaars waren erbij om ze te tellen. ,,Prachtig, maar ook noodzakelijk.” -
Haringvlietsluizen na 47 jaar open: ‘een historisch moment’
De Haringvlietsluizen, tussen de Noordzee en het Haringvliet, mogen vanaf vandaag na 47 jaar deels open. Het Wereld Natuur Fonds en Natuurmonumenten noemen het ‘een historisch moment’. Door de maatregel wordt het voor trekvissen, zoals de zalm en steur, na bijna een halve eeuw weer mogelijk om hun oude paaigebieden stroomopwaarts van de rivier te bereiken.
-
Boswachterscolumn Lekker (c)rossen door de bossen: boswachter is ongerust
Wandel- en fietstochten, mudruns, spooktochten en droppings. Iedereen heeft zo zijn eigen manier om van de natuur te genieten. -
PREMIUM
Bewoners maken zich zorgen om vogels bij turbines
Twee inwoners van Numansdorp willen voorkomen dat zeven lage windmolens in de Westerse Polder langs het Haringvliet vervangen worden door vijf windturbines met een ashoogte van 140 meter. -
PREMIUM
het voetstuk Als de ruigpootbuizerd zijn vleugels uitstrijkt staat hij bij voorbaat al met 3-0 voor
In de rubriek ‘Het voetstuk’ zet Sjoerd Marcelissen iemand die positief is opgevallen op een voetstuk. En iemand die negatief is opgevallen, laat hij eraf vallen.