Boswachter Brabantse Wal: Duistere praktijken van stropersgilde
Boswachters BLOGDe dagen worden korter, de nachten langer. Meer tijd dus voor duistere praktijken.
Delen per e-mail
De donkere dagen zijn vanouds de hoogtijdagen voor het stropersgilde. Nog niet zo lang geleden werd er gestroopt bij de vleet. Jan met de pet had maar een schamel loontje en joeg illegaal op wat extra vlees in de pot.
Iemand vertelde me onlangs hoe hij als kleine jongen uit school eerst de stroppen van pa na moest lopen, voor het avondeten. Anderen hadden een forse bijverdienste aan de opbrengst van gestroopt wild. Bij nacht en ontij gingen ze op pad. De harde kerels trotseerden regen en wind in de hoop 'de groene brigade' te slim af te zijn.
Veldpolitie en jachtopzieners lagen uren te posten. Soms kwam het tot een harde confrontatie, dan weer ging het om een gelaten inrekening van hun vaak trouwe klanten.
Old school stroper
Nooit vergeet ik mijn eerste ervaring met zo'n old school stroper. Op eigen houtje wilde ik hem betrappen, uiteraard. Verstopt in een veldschuurtje wachtte ik op gekraak of een schim in de schemer.
Na heel wat koude en stramme uren verried een haastig bandenspoor en een grote bos weggeslingerde wildstrikken langs het zandpad dat zijn zintuigen toch wat beter ontwikkeld waren dan de mijne en dat z'n wekker een tikkie vroeger had gestaan. En dat, terwijl een oudgediende aan de fabricage van de strikken en het bandenspoor al zag wie het was.
Komende maanden zijn we weer extra alert. Al maakten die arme broodstropers plaats voor respectloze bullebakken in terreinwagens met schijnwerpers en jagende honden, stropers bestaan nog steeds! Helaas geldt dat niet voor de veldpolitie.
We moeten het hebben van alerte buitenlui, groene handhavers met lef en veldkennis, en agenten met hart voor het buitengebied. Zwaaiende lichtbundels en nachtelijke schoten zijn uiterst verdacht. Chef-koks die illegaal geschoten wild aannemen trouwens ook. Als iedereen nou een beetje helpt opletten zijn die vermaledijde stropers straks het haasje.
Verder in het nieuws
-
Boswachterscolumn Wilde dieren horen in de natuur, maar soms kan het niet anders
ZUNDERT - Het Vogelrevalidatiecentrum Zundert heeft een nieuwe kooi met rotswand in gebruik genomen, speciaal voor oehoes. -
Boswachterscolumn Een ooievaar met een maag vol zwerfafval
Een ooievaar die elastiekjes aanzag voor wormen, overleed in het vogelrevalidatiecentrum aan de gevolgen van zijn maaltijd. -
Boswachterscolumn Ook pimpelmezen gaan deze zomer naar de kust
Hoe kan het dat er in juni een groot aantal pimpelmezen werd waargenomen? Toch niet echt de periode voor de pimpelmezentrek. -
Boswachterscolumn Vakantiestress bij het vogelrevalidatiecentrum
ZUNDERT - Vakantietijd? De zomer is juist géén rustige periode bij de opvang, waar elke week zo’n vierhonderd dieren binnenkomen. -
Boswachterscolumn De prachtige grote vos is terug in Nederland
‘Grote vos’ is de naam van een dagvlinder die even verdwenen leek uit ons land, maar die nu weer aan een opmars is begonnen.
-
boswachterscolumn De dood hoort erbij in de dierenopvang
ZUNDERT - Van de duizenden dieren die in de opvang belanden, haalt een groot deel het niet. Toch raakt hun dood de verzorgers soms nog hard. -
boswachterscolumn Een tweede kans voor ouderloze babyvogeltjes
Er gebeurt altijd veel in de dierenopvang, maar deze periode met veel jonge dieren is extra spannend. -
boswachterscolumn Hitsige mannetjes: alle hens aan dek in de vogelopvang
Er verblijven veel gewonde eenden in de vogelopvang in Zundert. Want hitsige mannetjes rennen soms zó, achter een vrouwtje aan, de weg op.