Volledig scherm
Ze zijn om op te vreten, die babybokjes. © Erik de Jonge

Boswachter Brabantse Wal: Bambi-boomers

Boswachters BLOGReekalfjes bezorgen boswachters een hoop werk. Te maaien hooiland moet worden afgezocht om slachtoffers te voorkomen.

Bambi-tijd. Zo rond 1 juni worden ze massaal geboren; reekalfjes. En ze zijn prachtig! Vier veerkrachtige pootjes op onwaarschijnlijk kleine hoefjes dragen een rank roodbruin lijfje. De rug is vrolijk bestrooid met witte stippen en onder het glanzende neusje prijkt een flamboyante zwarte krulsnor. De enorme reebruine ogen zijn glanzend zwart en betoveren je in een oogwenk. Ze zijn echt om op te vreten! Bij wijze van spreken dan, hè.

Deze Bambi-boomers bezorgen boswachters een hoop werk. Te maaien hooiland moet worden afgezocht om slachtoffers te voorkomen. Met extra voorlichting en verscherpte handhaving proberen we te voorkomen dat mensen reekalfjes aanraken of dat ze gegrepen worden door loslopende honden. Uiteraard heeft de gemiddelde, wandelende Nederlander daar een nét iets andere mening over. Dat de hond van ánderen aangelijnd moet zijn, is logisch, maar die van hen?

Vorige week bezweek nog een reekalf in de opvang, nadat het was toegetakeld door zo'n #hijdoetniks. Gek genoeg zijn het juist honden die elk jaar een hoop reekalfjes redden van maaimachines.

Door nieuwe regels is het inzetten van drones op de Brabantse Wal een stuk lastiger geworden en dus is de inzet van onze honden Jack en Jip onmisbaar.

Speuren doen ze met verve, simpelweg vanwege hetzelfde jachtinstinct als die loslopende #hijdoetniks. Na vele uren speuren door het snikhete hooiland is zowel baas als hond uitgeput, hebben ze dikke ogen van het stuifmeel, en het graszaad zit overal, maar dat mag de pret niet drukken. Als soms jaren later een uit de kluiten gewassen bok je vanuit de struiken bespied waarvan je weet dat hij ooit als weerloze bambi in je armen lag, is alle leed vergeten.

En Jack? Hij zou hem dan nog steeds wel op willen vreten, maar hij doet niks, hoor! Tenzij hij los loopt natuurlijk.

Blogs