Volledig scherm
Erik de Jonge. © Peter van Trijen/het fotoburo

Boswachter Brabantse Wal: Agressieve eikels

BERGEN OP ZOOM - Erik de Jonge is boswachter voor Brabants Landschap in West-Brabant. In zijn columns vertelt hij over zijn ervaringen.

De maat is vol. Dit wordt te gek.

Afgelopen tien jaar kwam het sporadisch voor dat een eikel op zijn enkele reis naar beneden voortijdig opgevangen werd door mijn tere kruin. Risico van het vak. Maar dit jaar maken ze het wel heel bont. Met name de tamme kastanjes en Amerikaanse eikels.

Geen eikels uit Amerika, al bestaan die ook, maar vruchten van de boomsoort Amerikaanse eik. En laat dat 'tamme' maar weg, die kastanjes bespringen me als een wilde zodra ik onder zo'n boom kom!

Deze herfst is het me opmerkelijk vaak overkomen. Té vaak. Dat kan geen toeval zijn. Vorige week werd dat pijnlijk duidelijk, vooral voor de man die naast me stond. Echt zuiver mikken kunnen die eikels dus ook al niet. Terwijl mijnheer aandachtig naar me luisterde, landde een joekel van een eikel met een pok die klonk als een klok op zijn schedel.

Het meest frappante vond ik niet zijn sprinkhaanachtige reactie, maar het feit dat we onder een beuk stonden! Sindsdien is het mij duidelijk. Doorgestoken kaart. Een complot. Die Amerikanen en die tamme, pofrijpe meelopers hebben het op mij gemunt.

Om dit probleem het hoofd te bieden pleit ik voor de herinvoering van een breedgerande, stevige boswachtershoed.

Graag per direct.

Blogs