Volledig scherm
Thomas van der Es.

Boswachter Biesbosch: Pestvogel-alert

BIESBOSCH - Thomas van der Es (28) is boswachter Staatsbosbeheer in de Biesbosch. In zijn columns vertelt hij over zijn ervaringen.

Een prachtige vogelsoort is onderweg naar Nederland. Op vogeltrektelposten in Zuid-Zweden zijn flinke groepen pestvogels gezien. Niet veel later merkten ook vogelaars op de Nederlandse Waddeneilanden op dat de pestvogels 'on-the-move' zijn. Pestvogels fleuren een donkere novemberdag op.

Een pestvogel is één van de meest gelikte vogels die er bestaan. Neem dan het geluid, een subtiel hoog belletje, onmiskenbaar! Ze broeden in uitgestrekte taigawouden rond de poolgrens. Bij voedselschaarste in sommige winters zakken ze in groten getale af naar het zuiden. Of dat deze winter het geval is, is nog niet duidelijk. De voortekenen zijn spannend. In deze regio zijn al pestvogels opgedoken.

In de Middeleeuwen dachten de mensen dat de pestvogels 'de pest' meebrachten. Dit had wellicht te maken met de periode wanneer ze hier werden opgemerkt.

Dit was vaak bij de overgang van de herfst naar de winter, het moment dat veel mensen grieperig worden. Pestvogels hoef je in de regel niet perse in natuurgebieden op te zoeken. Een goedgevulde bessenstruik, bijvoorbeeld van de gelderse roos, in stad of dorp is de perfecte plek voor een ontmoeting met deze kleurrijke verschijning.

Blogs