Volledig scherm
© ANP

Zzp'ers lopen grootste risico op armoede

Zzp’ers zijn van alle werkenden tussen de 15 tot 75 jaar het kwetsbaarst voor armoede. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Het aandeel zelfstandigen zonder personeel dat deel uitmaakt van een huishouden met een langdurig laag inkomen steeg van 1,9 procent in 2015 naar 2,1 procent in 2016. Het CBS constateert in het rapport Armoede en sociale uitsluiting 2018 dat zij niet zo profiteren van het economisch herstel van de afgelopen jaren als werknemers en zelfstandigen met personeel. Waar het aandeel werkenden met een risico op armoede vanaf 2013 elk jaar daalde, steeg dit juist bij de zzp'ers. Zzp'ers in handel, vervoer en horeca lopen het meeste risico op leven in armoede. 13,3 procent van de zzp'ers in deze sectoren maakte in 2016 deel uit van een huishouden met een inkomen onder de lage-inkomensgrens die het CBS hanteert.

Vaste contracten of hogere tarieven?

Vakbond Vakcentrale voor Professionals (VCP) pleit daarom voor meer 'normale' contracten voor werkenden.  ,,De cijfers van het CBS laten zien dat een normaal arbeidscontract de kans op armoede aanzienlijk verkleint'', aldus voorzitter Nic van Holstein. ,,Een normaal contract zou de norm moeten zijn. Werknemers zijn over de hele linie beter af.''

De FNV ziet de oplossing in een hoger tarief voor zzp'ers. ,,De race naar beneden is hier duidelijk zichtbaar en moet stoppen. Flexwerk moet duurder worden. Hoe langer mensen in armoede leven, hoe moeilijker het wordt om eruit te komen'', vindt vicevoorzitter van de vakbond Kitty Jong.

Uit eerdere CBS-cijfers bleek echter dat meer dan de helft van alle zzp’ers zijn inkomen aanvult met werk in loondienst, een pensioen of een uitkering. Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit Tilburg, vond destijds dat het imago van de gemiddelde zzp'er moet worden bijgesteld. ,,Het beeld van de onverzekerde zzp’er die moet worden gered, kan hiermee misschien wat worden genuanceerd. Gedeeltelijke loondienst betekent immers ook meer zekerheid voor menig zzp’er.''

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief! 

Hoe zit het met de armoede in jouw gemeente? Bekijk het hieronder op het kaartje.