Vrouwen doen het goed in hogere functies, maar blijven achter in techniek en ict
Het aandeel vrouwen in functies op het hoogste niveau (hbo en wo) is de afgelopen jaren nauwelijks toegenomen. In 2013 was 43 procent van de werkenden op het hoogste niveau vrouw, in 2018 was dit ietsje gestegen naar 45 procent.
Delen per e-mail
Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Onderzoeker Tanja Traag: ,,Op zich is dat beeld niet heel verrassend, maar het is wel opvallend dat er zo weinig progressie is. Als je bedenkt hoezeer het onderwijsniveau van vrouwen is opgeklommen, vraag je je toch af hoe het kan dat het nog niet wordt vertaald naar een functie op dat niveau.”
Rolpatronen
We zien dat van de vrouwen die afstuderen in een technische opleiding maar een op de drie ook daadwerkelijk gaat werken in die sector
Een belangrijke reden ziet Traag in de verschillen tussen de sectoren. In ruim een derde van de beroepsgroepen werken namelijk wel méér vrouwen dan mannen. In het onderwijs is in de leeftijdscategorie tot 45 jaar meer dan 80 procent van de hoogopgeleide mensen vrouw, in de gezondheidszorg meer dan 75 procent. In de techniek en de ict overheersen daarentegen de mannen en komen de percentages hoogopgeleide vrouwen niet boven de 25 procent uit.
,,Het zit vooral in de keuzes die jongeren en studenten maken. Wat mensen willen worden heeft voor een groot deel te maken met rolpatronen", aldus Traag. ,,Je ziet om je heen vooral vrouwen in verzorgende beroepen en in het onderwijs. Jonge meisjes worden weinig geconfronteerd met vrouwen in hoge functies in de technische sector. Daarom is het niet zo verwonderlijk dat het aantal vrouwen in sommige beroepsgroepen maar traag stijgt”, aldus de onderzoeker.
Ook de komende jaren lijkt daar nog weinig verandering in te komen. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat de populairste studierichtingen in 2018-2019 onder de vrouwen diergeneeskunde, welzijn en gezondheidszorg waren. Mannen kozen het vaakst voor een opleiding in de techniek en informatica. ,,We zien daarbij ook nog dat van de vrouwen die afstuderen in een technische opleiding maar een op de drie ook daadwerkelijk gaat werken in die sector", aldus Traag.
Gelijke taken
,,We hebben eerst die rolmodellen nodig, als je er vanuit wilt gaan dat de verhoudingen fifty-fifty worden in alle beroepen", aldus Traag. Ze ziet daarbij ook een belangrijke rol weggelegd voor de zorgtaken. ,,Mannen en vrouwen zeggen vaak dat ze het werk eerlijk willen verdelen, maar in de praktijk lukt dat maar bij een op de tien gezinnen. Mannen nemen veel minder vaak ouderschapsverlof op dan vrouwen. Is dat bij een bedrijf dat meer op vrouwen gericht is anders?” vraagt ze zich af. ,,We moeten zorgen dat het ook voor vrouwen werkbaar is.”
Voor iedere euro die een Nederlandse man verdient, krijgt een vrouw maar 81 cent. Hoe zit dat? Hoogleraar economie Esther-Mirjam Sent legt het uit:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Na tien jaar werkloos thuis heeft Elly (60) eindelijk een baan: ‘Ik ben zoooo blij!’
Tien jaar zat de hoogopgeleide Elly Lijnse (60) uit het Zeeuwse Ritthem werkloos thuis. Na een waslijst aan sollicitaties had ze de hoop bijna opgegeven. Nu kan ze echter goed nieuws melden. ‘Ik heb een baan! Ik ga 1 januari aan de slag als beleidsadviseur.’ -
PREMIUM
We hebben op het werk een collega die lunches uit de koelkast pikt
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (77) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen. -
PREMIUM
‘In 2050 hébben we een 30-urige werkweek’
In 2050 praten we niet alleen meer over een 30-urige werkweek, want die is dan gewoon een feit. Andy Haldane, hoofd Economische Zaken bij de Bank of England, weet het zeker. De traditionele werkweek gaat op de schop, voorspellen ook andere kenners. -
CNV wil 30-urige werkweek: We houden elkaar gevangen in een ziekmakend systeem
Een werkweek van 30 uur moet - op termijn - de norm worden in Nederland. Hiervoor pleit de nieuwe CNV-voorzitter Piet Fortuin. Het plan krijgt veel steun, zo blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de vakbond door Maurice de Hond onder 3000 werkenden uitgevoerd. -
Alle lonen binnen een bedrijf bekendmaken, goed idee of niet?
Over de lonen die individuele werknemers verdienen wordt in een bedrijf vaak weinig losgelaten. Is dat een probleem? En zo ja, wat zou daaraan moeten gebeuren? Het Laatste Nieuws vroeg het aan expert Xavier Baeten, hoogleraar reward & sustainability aan de Vlerick Business School in Gent.
-
PREMIUM
Dit zijn je collega's Zo werk je samen met ventieltrekkers, in-de-put-denkers en bruistabletten
Zeker in de donkere decembermaanden is het soms moeilijk om vol goede moed naar je werk te gaan. Hoe bewaar je je energie? Dat verschilt per persoon: bruistabletten, ventieltrekkers, dimmers en in-de-put-denkers hebben allemaal hun eigen handleiding. -
Terecht of niet? Oordeel zelf over de tien meest spraakmakende ontslagzaken van dit jaar
Van een directeur die een vrouwelijke manager vraagt een banaan in haar mond te stoppen tot een kraanmachinist die een boom laat vallen op de voet van zijn collega. In 2019 speelden er flink wat bijzondere ontslagzaken. Arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen zette voor ons de 10 meest spraakmakende zaken op een rij. -
stuur je foto in Alle collega's in een kersttrui: ‘Leuk om jezelf beetje voor gek te zetten’
Trek je lelijkste kersttrui uit de kast: het is vandaag Foute Kersttruiendag. Hoe gekker of lelijker, hoe beter. Als het maar opvalt. De Foute Kersttruiendag is óók een dag met een bedoeling: initiatiefnemer Save the Children vraagt er aandacht mee voor kinderen in nood. Stuur onderaan dit artikel je eigen foute kersttruienkiekje in!