Veroline is dierenarts-assistent en werkt gemiddeld 27 uur per week.
Volledig scherm
Veroline is dierenarts-assistent en werkt gemiddeld 27 uur per week. © Thijmen Geluk

Veroline (29) vindt dat ze niet genoeg verdient: ‘Ik moet wat meer voor mezelf opkomen’

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Veroline (29) werkt gemiddeld 27 uur als dierenarts-assistent en vervult in haar werk verschillende managementtaken.

Wat verdien je?
,,Netto met reiskostenvergoeding kom ik uit op 1270 euro. Ook krijg ik elke maand een reiskostenvergoeding van 130 euro.”

Blij mee?
,,Ik ben niet ontevreden, op zich is het wel oké als ik het aan de hand van de cao bekijk. Alleen zit ik ermee dat mijn salaris is vastgezet. Na drie jaar hier werken heb ik een vast contract gekregen. Ik kreeg een iets hogere trede destijds, toen was ik blij. Inmiddels heb ik zeven jaar ervaring en officieel zou mijn salaris volgens het tredesysteem moeten verlopen, maar dat doet het niet. Het enige wat ik afgelopen jaar heb gehad is een looncorrectie van twee procent. Die was wettelijk vastgesteld vanuit de cao. Dat kwam neer op een verhoging van 100 euro netto.”

Quote

Inmiddels heb ik zeven jaar ervaring en officieel zou mijn salaris volgens het tredesys­teem moeten verlopen, maar dat doet het niet

Toen je je contract tekende, was je je toen bewust van deze loonbevriezing?
,,Nee, eigenlijk niet.”

Heb je het aangekaart?
,,We zijn nu bezig met het aannemen van nieuw personeel. Ik heb bij mijn baas aangegeven dat ik het eerlijk zou vinden als we de tredes zouden gebruiken voor deze nieuwe werknemers. Ben ik met je eens, zei hij.”

Zoals ik het hoor heb je met een omweg gezegd dat je zelf niet tevreden bent. Wil je dit nog in een officieel gesprek doen?
,,Dat wil ik nog wel aanvragen. Ik wacht tot de cao voor dit jaar vrijkomt, dan kan ik die meenemen. Ik moet wat meer voor mezelf opkomen. Dat vind ik lastig. Ik hou er niet van om dingen te vragen. Ik vind: hij hoort me te betalen wat ik waard ben. Ik heb nu zeven jaar ervaring en voer extra taken uit…”

Quote

Ik hou er niet van om dingen te vragen. Ik vind: hij hoort me te betalen wat ik waard ben

Wat als hij zegt: het blijft zo?
,,Ik ben dan niet een hele erge doorduwer. Ik denk dat ik m’n verlies zou nemen. Ik ben zwanger, dus het geeft ook onrust als ik nu ineens van baan zou switchen. En dan kom je uit bij een tijdelijk contract. Die onzekerheid wil ik nu niet.”

Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Omdat ik verantwoordelijk ben voor het personeelsbeleid weet ik dat om en nabij. We hebben het er niet over met elkaar. Als ze het mij vragen zou ik het gewoon vertellen. Het is zoals het is. Omdat ik tegenwoordig bij sollicitatiegesprekken zit maak ik het ook mee dat kandidaten eisen stellen aan hun baan. Laatst kwam er een man solliciteren die bijvoorbeeld vroeg of er een mogelijkheid was tot inkoop. Hij zei dat hij sommige diensten niet wilde draaien en dat hij het niet zou doen onder een bepaald bedrag. Ik vond het wel knap dat hij zo voor zichzelf op durfde te komen. Zelf zou ik dat nooit doen.”

Verdient Veroline genoeg?

Leeftijd: 29
Aantal jaar werkervaring: 7
Aantal werkzame uren per week: 27
Opleiding: hbo
Functie: overig (staat niet in de Salariswijzer)
Branche: overig (staat niet in de Salariswijzer)
Aantal werknemers: 7
Vestigingsland hoofdkantoor: Nederland

Volgens de Salariswijzer is het gemiddelde salaris voor een vergelijkbare functie 1365 euro bruto. ,,Nou, dat is wel fijn om te weten. Ik zit nu in trede 5 en als ik naar trede 7 zou gaan, zou dat 50 euro per maand erbij zijn. Het is niet veel, maar het gaat om de waardering die daarbij komt.”

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank in en je weet het!

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!

Wat is de Salariswijzer? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant.

Wil je een hoger salaris? Bekijk de video hieronder: