Matthijs Booij
Volledig scherm
Matthijs Booij © Intermediair

‘Van kunst op kantoor ga je alleen maar beter werken’

PodcastKunst wakkert je creativiteit aan, en dat helpt als je innovatieve ideeën moet bedenken. Wie dus slim is, hangt kunst op de werkvloer. Medewerkers blijken er productiever en gezonder van te worden, en het bedrijf wordt populairder.

Luister de podcast via iTunesSpotify of SoundCloud.

In deze podcast praat work-lifeplatform Intermediair met kunstenaar Matthijs Booij, creatief directeur van Business Art Service, een ‘kunstuitleen voor bedrijven’. Hij ziet hoe de keuze voor kunst in de ruimtes waar mensen werken, een omslag kan brengen. En dan gaat het niet om één schilderij aan een muur van de kantoortuin.

Productiever

,,Het is van belang dat een werkgever aandacht heeft voor de omgeving waar mensen werken”, zegt Booij. Als die ruimte prettig aangekleed is met kunst en planten, werken mensen al 17 procent productiever, blijkt uit onderzoek. Hebben ze ook nog zelf een stem in wat er aan de muur komt, dan zijn ze 32 procent productiever.

Booij: ,,Kunst verrast. Het geeft de vrijheid om iets zelf te interpreteren, en dat rekt je gedachtewereld een beetje op.” Nog zo’n cijfer: kunst verlaagt de kans op een burn-out met tien procent, stelt Business Art Service. Het gaat dan natuurlijk om het gehele plaatje, vertelt Booij. Is de basis op orde: werktijden, autonomie, salaris, werkpakket, ondersteuning? Als de werkgever dan aandacht heeft voor een prettige werkomgeving waarin je af en toe kunt wegdromen in de indrukken van een schilderij, verrassende video-installatie of een fotografische folie op die glazen gang, dan zijn mensen op het werk echt gelukkiger. En dat maakt die omgeving weer aantrekkelijker voor het vinden van nieuwe mensen.

Luister in de bovenstaande podcast hoe Matthijs Booij bij een bedrijf kijkt naar de kernwaarden om passende kunst uit te zoeken. Én: hoe de kosten van die geleende kunst zich bij zo’n organisatie ruim vijf keer laten terugverdienen in productiviteit, recruitment en minder ziekteverzuim.

Meer podcasts luisteren van Intermediair? Luister naar de aflevering over hoe je lichaam je vertelt of je gelukkig bent op je werk. Of hoe je slim kunt onderhandelen over je salaris en hoe je de keiharde kantoorjungle weet te overleven.