Sebastiaan (28) is data-analist bij een luchtvaartmaatschappij.
Volledig scherm
Sebastiaan (28) is data-analist bij een luchtvaartmaatschappij. © Thijmen Geluk

Sebastiaan (28): ‘Door winstdeling kreeg ik een bonus van twee maandsalarissen’

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sebastiaan (28) is data-analist op de afdeling customer experience van een luchtvaartmaatschappij. Hij werkt hier nu zo’n 1,5 jaar en maakt zo’n 50 uur per week. Het is zijn tweede baan.

Wat verdien je?
,,Momenteel verdien ik 4456 euro bruto per maand. Exclusief bonussen, vervoersvergoeding en winstdeling. Mijn netto salaris is 3000 euro. Daarnaast krijgen we fikse korting op vliegtickets en korting op diverse abonnementen zoals voor telefoon en sportschool.”

Hoe zit het met de bonussen?
,,Aan het begin van het jaar zet je de targets die je wil bereiken. Voor mij geldt dat ik mijn impact wil verhogen. Dat houdt in dat ik dit jaar bezig ben met leiderschapstrainingen en effectiviteitstrainingen. Deze worden betaald door mijn baas. Ik krijg een hoger salaris omdat ik ze volg. Ook zijn er bonussen en winstdeling gerelateerd aan het bedrijfs- en afdelingsresultaat. Afhankelijk van de resultaten kunnen deze bedragen erg oplopen.”

Hoeveel winstdeling heb je vorig jaar gekregen?
,,Dat was ongeveer twee maandsalarissen. En daar gaat dan ongeveer de helft aan belasting af. Dit jaar zal het minder zijn. Er waren veel problemen op Schiphol, zoals stakingen. Dat soort dingen kosten veel geld.”

Blij met wat je verdient?
,,Zeker. De eerste jaren van mijn carrière heb ik erg grote stappen gemaakt qua salaris. Ik werk nu zo’n drie jaar en verdien bijna het dubbele van waarmee ik begon.”

Quote

Ik werk nu zo’n drie jaar en verdien bijna het dubbele van waarmee ik begon

Zorgen de targets ook voor stress?
,,Nu het eind van het jaar nadert worden mensen zenuwachtig. Of je alles wel gehaald hebt. Zo’n systeem werkt dat in de hand. Ik ervaar dat zelf ook wel zo. Het gaat gewoon om extra salaris.”

Worden je overuren uitbetaald?
,,Nee, je krijgt tijd voor tijd (extra gewerkte uren worden gecompenseerd met betaalde vrije tijd, red.) Maar er wordt ook een bepaalde mentaliteit van je verwacht. Niet die van 9 tot 5. Extra uren neem ik voor lief.”

Heb je over je salaris onderhandeld?
,,Ja. Ik had al bij dit bedrijf gewerkt als consultant via mijn vorige werkgever. Ze wisten dus wie ik was. Bij mijn vorige baan had ik een lease-auto, die kreeg ik nu niet. Ik wilde er wel op vooruit gaan, dus ik heb ik mijn hoofd een rekensom gemaakt. Ik kwam uit op 4500 euro. Zij kwamen met 4200 euro. Uiteindelijk zijn we op 4400 euro geëindigd.”

Hoe heb je dat gedaan?
,,Door er stellig in te staan. Ik heb bij mijn manager aangegeven dat ik de baan graag wilde, maar dat ik het ook vervelend vond om mijn auto in te leveren. Ik heb ook gezegd dat het vervelend zou zijn voor mijn werkgever als ik bij hem weg zou gaan. Ja, die kaart heb ik gespeeld. Op de emotie. Ik denk dat ze toen dachten; oké, we doen het maar.”

Quote

Ik heb ook gezegd dat het vervelend zou zijn voor mijn werkgever als ik bij hem weg zou gaan. Ja, die kaart heb ik gespeeld

Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Ja, als externe werknemer heb ik samen met mijn manager mijn mede data-analisten aangenomen. Hierdoor wist ik ook in welke schaal ze kwamen. Sommige collega's zitten onder mij en andere boven mij qua salaris. We hebben het er ook over. Het is geen taboe. Juist ook omdat er best wat speling in de schaal zit. Ik hou ook niet van dat krampachtige gedoe.”

Hoe zie je je toekomst?
,,Ik wil graag nog een tijd in het bedrijfsleven werken. Al kan ik mij ook voorstellen dat ik ooit een keer voor de overheid ga werken.”

Dan heb je niet meer zulke bonussen.
Lachend: ,,Maar wel meer vakantiedagen.”

Verdient Sebastiaan genoeg?

Leeftijd: 28 jaar
Opleidingsniveau: WO
Functie: Business-analist
Branche: Overig
Werkervaring: 4 jaar
Leidinggevend: 0 werknemers
Regio: Noord-Holland
Hoofdkantoor: Nederland
Aantal werknemers: Meer dan 5000 werknemers
Budget: Nee

Volgens het de Salariswijzer is het gemiddelde salaris voor zijn functie 4339 euro. ,,Mooi dat het marktconform is, toch fijn om te weten denk ik. Je zit er liever boven, dan onder.”

Check het zelf via de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank.

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank in en je weet het!

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!

Wat is de Salariswijzer? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant.

Zoek je een nieuwe baan? Vul hieronder je e-mailadres in en krijg interessante banen direct in je inbox:

Wil je ook een hoger salaris? Bekijk de video hieronder:

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief