Sam Dogen ging op z'n 34ste met pensioen dankzij deze tips
Met pensioen gaan op je 34ste? Het kan, bewijst de Amerikaanse Sam Dogen. Hij werkte 13 jaar op Wall Street, tot hij in 2012 op 34-jarige leeftijd bij zijn werkgever over zijn afscheidspremie ging onderhandelen. Op zijn blog Financial Samurai geeft Sam Dogen essentiële tips om dat te bereiken.
Delen per e-mail
Al vanaf zijn eerste baan in 1999 was Sam Dogens doel duidelijk: genoeg passieve inkomsten verwerven om zonder baan verder te kunnen. Hij zag het niet zitten om tientallen jaren elke dag om half zes 's ochtends aan het werk te gaan en pas om half acht 's avonds zijn computer uit te zetten. In 2009 besloot hij dat hij zijn baan zou opgeven, als hij 80.000 dollar (70.000 euro) aan passieve inkomsten zou vergaren. Drie jaar later was het zover, schrijft Het Laatste Nieuws.
Nog eens drie jaar later, in 2015, wilde zijn vrouw - toen ook 34 - hetzelfde doen en verhoogde Dogen het streefbedrag naar 175.000 euro op jaarbasis. Dat was volgens hem voldoende om in San Francisco met een gezin van vier te kunnen leven. In 2014 hadden ze een bescheiden woning gekocht, dus die hadden ze al. Inmiddels kreeg het koppel een zoontje en blijkt dat jaarinkomen van 175.000 euro inderdaad te volstaan voor het huishouden met drie personen. ,,Zeker als we ook nog eens uitgeloot zouden worden voor een openbare school, zodat we geen 20.000 tot 50.000 dollar per jaar moeten betalen voor het onderwijs van ons kind”, schrijft hij op zijn blog.
Sam Dogen haalde zijn eigen ambitieuze doelstelling dankzij voor hem onmisbare stelregels. De bedragen en de administratiecultuur die hij aanhaalt, zijn heel Amerikaans en niet voor iedereen van toepassing. Maar Dogens principes om tot een leefbare vorm van rentenieren te komen, bevatten wel wat nuttige tips om het ook hier te bereiken. De vier belangrijkste inzichten:
1. Kijk vooruit en spaar
Volgens Dogen is het wijsheid om vooruit te kijken. Wanneer je je werk zat begint te worden, heb je dan al de financiële mogelijkheden om iets anders te gaan doen of zelfs helemaal te stoppen met werken? Zelf wist hij al snel dat hij niet de rest van zijn leven wilde werken en om die reden had hij al bijbaantjes - hij was een jaar lang chauffeur bij Uber -, woonde hij goedkoop en bleef hij soms langer op kantoor omdat hij dan gratis eten kreeg bij de cafetaria. Het motto van Dogen: ,,Je moet de geneugtes van vandaag opofferen voor de vrijheid die je morgen zal verdienen.”
2. Ga onderhandelen
Toen hij eenmaal wist dat hij ging stoppen, startte Dogen met onderhandelen met zijn werkgever over het ontbinden van zijn contract en een ontslagvergoeding. Hij had al gelden opgebouwd in de vorm van aandelen, die hij mocht behouden. Ook bleef bleef zijn zorgverzekering nog zes maanden doorbetaald. In totaal waren de onderhandelingen goed voor een bedrag dat gelijk stond aan de kosten van zes jaar levensonderhoud. Dogen: ,,Zonder dit had ik niet op mijn 34ste al met pensioen durven gaan."
3. Weet hoeveel 'passief inkomen' je moet hebben om te overleven
Het is belangrijk om je doel te kennen, weet Sam Dogen, ,,anders verlies je de motivatie”. Hou daarbij rekening met de basiskosten om te kunnen leven, zoals eten, kledij, vervoer en huisvesting. Als je jaarlijkse uitgaven 30.000 euro bedragen, dan moet je dat getal delen door je verwachte rendement om te zien hoeveel je moet sparen. Vervolgens moet je het resultaat wel nog eens vermenigvuldigen met 1,25 tot 1,50, vanwege de belastingen. In zijn voorbeeld deel je 30.000 euro door (een geschatte) 3 procent en dan krijg je als resultaat dat je een bedrag van 1 miljoen euro zou moeten sparen om 30.000 euro aan inkomsten te genereren.
4. Je hebt helemaal niet zoveel nodig
Dogen weet inmiddels dat je veel minder geld nodig hebt dan je van tevoren denkt. Zelf geeft hij dertig procent minder uit dan hij van tevoren had verwacht. De gouden tips? Tennissen in een openbaar park, bijvoorbeeld. En als je niet langer meer werkt in een dure wijk, geef je bovendien veel minder geld uit aan eten. Tijdschriften en kranten lezen? Dat doet Dogen bij de bibliotheek. Bovendien zijn er talloze gratis activiteiten te vinden als je goed zoekt op internet.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Verder in het nieuws
-
Strenge kartelwaakhond ACM wil wél arme zzp’er helpen
Kartelwaakhond ACM is bezorgd over de zwakke positie van zzp’ers. De toezichthouder onderzoekt of eenpitters aan de onderkant van de arbeidsmarkt toch de krachten mogen bundelen om zo betere tarieven bij de opdrachtgevers af te dwingen. -
Dit woordje kan je maar beter niet gebruiken in je werkmail
Het woordje ‘oké’, hoe vaak per dag zeggen we het niet. Maar kijk uit als je het in de digitale werkomgeving wil gebruiken. Een onschuldig ‘ok’ kan in een e-mail of Slackbericht weleens helemaal verkeerd overkomen. -
Bij dit Nederlandse bedrijf zijn geen managers of vaste functies
Veel bedrijven willen geen loonslaven in dienst. Ze proberen hun werkvloer zo ondernemend mogelijk te maken, vol eigen ideeën en verantwoordelijkheidsgevoel. Hoe is het om daar te werken? Sabine Vroemen vertelt over haar nieuwe werkgever Secrid. -
Podcast Zo zorg je voor een slimme aanvulling op je pensioen
Pensioenen zijn niet het favoriete onderwerp van veel werkenden. Maar let op: steeds vaker gaat de opbouw van dat ‘potje voor later’ niet vanzelf. En in sommige (vaste) beroepen bouw je helemaal niets op! Wat kun je doen om het slim aan te vullen? -
Salaris ‘De ene maand verdien ik 10.000 euro, de andere niks’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: human resource manager Audrey (52).
-
PREMIUM
‘Sommige maanden scheelt het wel 1000 euro met wat ik vroeger verdiende’
Werknemers kiezen steeds vaker voor een freelance dienstverband. Zelf uren bepalen, wel de lusten, niet de lasten. In de zorg, horeca en onderwijs is het aan de orde van de dag. -
Carrièreswitch: accountant Sanne (33) werd ijsverkoper
Accountant Sanne Smit (33) wilde niet nog veertig jaar achter de computer doorbrengen. Ze gooide het roer om en kocht een ijssalon. ‘De eerste maand heb ik 400 uur gewerkt.’ -
Video Zo is solliciteren de afgelopen tien jaar veranderd
Solliciteren is anders dan het is geweest. Tien jaar jaar geleden had je genoeg aan een papieren cv en brief, nu komt er meer bij kijken. Sollicitatietrainer en -coach Tomas de Graaf legt uit wat er echt veranderd is in het solliciteren en hoe je slimmer een baan kunt vinden.