Foto ter illustratie: vanaf 2 maart kun je je aanmelden voor de NASA-opleiding en misschien word jij wel de eerstvolgende man of allereerste vrouw op de maan.
Volledig scherm
Foto ter illustratie: vanaf 2 maart kun je je aanmelden voor de NASA-opleiding en misschien word jij wel de eerstvolgende man of allereerste vrouw op de maan. © Shutterstock

Naar de maan? NASA zoekt astronauten voor nieuwe missie

Was astronaut worden vroeger je droom? Lees dan vooral verder. De NASA zoekt namelijk kandidaten voor een nieuwe maanmissie. Misschien word jij wel de eerstvolgende man - of de allereerste vrouw - op de maan. 

Het is alweer een halve eeuw geleden dat de eerste man voet op de maan zette. In 2024 wil NASA via een speciaal trainingsprogramma de eerstvolgende groep astronauten op de maan laten landen. Het Artemis-programma stoomt astronauten in twee jaar klaar voor de nieuwe maanmissie. 

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie zoekt nog kandidaten, meldt de BBC. Dus heb je altijd al gedroomd van een trip naar de maan of wil jij de allereerste vrouw zijn, dan is dit je kans. Je kunt je van 2 tot en met 31 maart aanmelden. 

Staatsburger

Sinds 1960 heeft NASA al 350 mensen opgeleid tot astronaut, 48 daarvan zitten nu in het actieve astronautenkorps. Iedereen kan zich aanmelden voor het nieuwe trainingsprogramma, ook Nederlanders. Maar: je moet voor deze baan wel Amerikaans staatsburger worden. Nederlanders met een Amerikaanse nationaliteit, kunnen zich wel alvast aanmelden.

Om kans te maken op een plekje binnen de opleiding moet je een wetenschappelijke achtergrond hebben. Van de studenten wordt verwacht dat ze al een masterdiploma op zak hebben, het liefst op het gebied van engineering, natuurwetenschap, informatica of wiskunde. Afgestudeerde artsen in de geneeskunde of in de osteopathie zijn ook welkom.

Naast de juiste opleiding moet een kandidaat ook twee jaar relevante professionele ervaring hebben of minimaal 1000 vlieguren als straalvliegtuigpiloot.

Russisch

Als je online aanmelding is goedgekeurd, word je onderworpen aan een lichamelijke test. Ben je daarvoor geslaagd, dan ben je officieel kandidaat en kun je beginnen aan de tweejarige training. Onderdelen van de opleiding zijn: militaire watersurvivaltraining, technische vaardigheden, roboticatraining en Russische les.

Kandidaten die onderweg uitvallen, hoeven niet meteen naar huis. NASA gaat dan waarschijnlijk op zoek naar een ander plekje voor je binnen de organisatie. 

Neil Armstrong en Buzz Aldrin plaatsten ruim 50 jaar geleden de Amerikaanse vlag op de maan. Maakt dat de Amerikanen ook eigenaar? Tanja Masson-Zwaan (Universiteit Leiden) legt uit hoe het zit: