Je krijgt van een zakenrelatie kaarten voor een wedstrijd: aannemen of niet?
Mag dat?Wat vertel je wel of niet aan je baas? Wat zijn je rechten als werknemer? Hoe los je lastige kwesties het beste op? In deze rubriek wekelijks advies bij dilemma's op de werkvloer. Aflevering 7: Mag je giften aannemen van zakenrelaties?
Delen per e-mail
De Kwestie
Peter (41) werkt bij een groot bedrijf, waar hij belangrijke deals sluit met externe partijen. Na veel onderhandelingen vraagt een potentiële nieuwe zakenpartner of hij interesse heeft om een keertje voor de gezelligheid mee te gaan naar een belangrijke voetbalwedstrijd. Peter, die zelf groot voetballiefhebber is, wil uiteraard graag mee. Mag dat zomaar? Kun je giften aannemen, of zijn daar bepaalde voorwaarden aan verbonden?
De Kenner
Het aannemen van giften en geschenken is niet wettelijk geregeld in Nederland. Dat betekent dat, zolang Peter hierover niets heeft afgesproken met zijn baas, hij in principe vrij is om te genieten van het potje voetbal.
Maarten van Gelderen, arbeidsrechtadvocaat: ,,Vaak zijn er binnen een bepaald bedrijf voorwaarden aan verbonden. Dan mag er tot een bepaald bedrag aangenomen worden, of moet de gift worden aangegeven bij de werkgever. Deze voorwaarden moeten wel duidelijk omschreven worden in bijvoorbeeld de arbeidsovereenkomst. Het is dan aan de werknemer om zich hieraan te houden. Doet een werknemer dat niet, dan kan hij of zij een groot probleem hebben. Het gevolg kan ontslag zijn, soms zelfs op staande voet."
In de afweging of een gift aangenomen mag worden, is het belangrijk om te bedenken wie de gift doet. Van Gelderen: ,,Een gift van de baas zal niet zo snel een probleem opleveren. Wanneer een externe partij een mooie gift doet aan een werknemer die veel voor hem kan betekenen, kan dat wel een kwalijke zaak zijn."
Voor ambtenaren gelden andere regels: zij mogen iets met een waarde van vijftig euro of meer nooit accepteren. ,,Het wordt ambtenaren extra aangerekend, want men wil nou eenmaal geen corrupte overheid. Een ambtenaar die een gift aanneemt riskeert niet alleen zijn baan, maar ook een gevangenisstraf van maximaal zes jaar", aldus Van Gelderen.
Hans Groot is integriteitsspecialist bij het CAOP, het kennis- en dienstencentrum op het gebied van arbeidszaken in het publieke domein. ,,Ook onder die grens van vijftig euro moet je oppassen, ambtenaar of niet. Je moet altijd bedenken wat het aannemen van de gift kan doen met de zakenrelatie. Verandert het iets aan de zuiverheid van de besluitvorming? Daar moet je alert op zijn."
Mooie cadeau's en giften kunnen zakenrelaties verstoren, maar ze kunnen ook invloed hebben op de sfeer op de werkvloer. ,,Wanneer je een functie hebt waarin je vaak dingen geschonken krijgt, moet je dat misschien verdelen, of verloten. In ieder geval kun je er op een eerlijke manier iets mee doen."
De Oplossing
Als Peter graag mee wil naar de voetbalwedstrijd, zal hij eerst eens even goed naar zijn arbeidsvoorwaarden moeten kijken. Wanneer hierin niets over het aannemen van giften is opgenomen, is er in principe niets dat hem kan beletten om mee te gaan. Van Gelderen: ,,Je moet zelf aanvoelen wat wel of niet kan. Werkgevers die het erg belangrijk vinden zijn hier meestal ook heel helder over."
Dat hij zonder directe consequenties mee kan naar de wedstrijd, betekent niet dat het altijd verstandig is. ,,Hoe goed iemand het soms ook bedoelt, een gift kweekt altijd loyaliteit", aldus Groot. ,,Het is belangrijk om kritisch te blijven. Ik raad aan om giften vaak af te houden. Heeft het bezoeken van een voetbalwedstrijd niets met je werk te maken, dan is het verstandig om weg te blijven. Het aanbod moet je dan natuurlijk wel netjes afslaan, je wilt je zakenrelatie ook weer niet negatief beïnvloeden."
Zelf een prangende kwestie op de werkvloer? Laat het weten via de mail.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Verder in het nieuws
-
Strenge kartelwaakhond ACM wil wél arme zzp’er helpen
Kartelwaakhond ACM is bezorgd over de zwakke positie van zzp’ers. De toezichthouder onderzoekt of eenpitters aan de onderkant van de arbeidsmarkt toch de krachten mogen bundelen om zo betere tarieven bij de opdrachtgevers af te dwingen. -
Dit woordje kan je maar beter niet gebruiken in je werkmail
Het woordje ‘oké’, hoe vaak per dag zeggen we het niet. Maar kijk uit als je het in de digitale werkomgeving wil gebruiken. Een onschuldig ‘ok’ kan in een e-mail of Slackbericht weleens helemaal verkeerd overkomen. -
Bij dit Nederlandse bedrijf zijn geen managers of vaste functies
Veel bedrijven willen geen loonslaven in dienst. Ze proberen hun werkvloer zo ondernemend mogelijk te maken, vol eigen ideeën en verantwoordelijkheidsgevoel. Hoe is het om daar te werken? Sabine Vroemen vertelt over haar nieuwe werkgever Secrid. -
Podcast Zo zorg je voor een slimme aanvulling op je pensioen
Pensioenen zijn niet het favoriete onderwerp van veel werkenden. Maar let op: steeds vaker gaat de opbouw van dat ‘potje voor later’ niet vanzelf. En in sommige (vaste) beroepen bouw je helemaal niets op! Wat kun je doen om het slim aan te vullen? -
Salaris ‘De ene maand verdien ik 10.000 euro, de andere niks’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: human resource manager Audrey (52).
-
PREMIUM
‘Sommige maanden scheelt het wel 1000 euro met wat ik vroeger verdiende’
Werknemers kiezen steeds vaker voor een freelance dienstverband. Zelf uren bepalen, wel de lusten, niet de lasten. In de zorg, horeca en onderwijs is het aan de orde van de dag. -
Carrièreswitch: accountant Sanne (33) werd ijsverkoper
Accountant Sanne Smit (33) wilde niet nog veertig jaar achter de computer doorbrengen. Ze gooide het roer om en kocht een ijssalon. ‘De eerste maand heb ik 400 uur gewerkt.’ -
Video Zo is solliciteren de afgelopen tien jaar veranderd
Solliciteren is anders dan het is geweest. Tien jaar jaar geleden had je genoeg aan een papieren cv en brief, nu komt er meer bij kijken. Sollicitatietrainer en -coach Tomas de Graaf legt uit wat er echt veranderd is in het solliciteren en hoe je slimmer een baan kunt vinden.