Foto ter illustratie. Spitsuur in Tokio, Japan.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. Spitsuur in Tokio, Japan. © Shutterstock

Een dag minder werken blijkt groot succes bij Microsoft Japan

Om de werk-privébalans van het personeel te verbeteren, gaf Microsoft Japan alle 2280 werknemers een maand lang iedere vrijdag vrij. Wat bleek: zij draaiden die maand weliswaar minder uren, maar hun productiviteit steeg met bijna 40 procent. 

Voor de ‘Work Life Choice Challenge’ ging het kantoor iedere vrijdag van de maand augustus dicht en kregen werknemers zo een extra lang weekend, verklaarde de Japanse divisie van Microsoft op de eigen website. Een bijzondere stap in een land waar extreem lange werkdagen de norm zijn en werknemers soms zelfs sterven aan de gevolgen van te veel overwerken (een fenomeen dat ‘karoshi’ wordt genoemd).   

Minder vergaderen

Naast het terugdraaien van het aantal werkuren werd personeel ook aangemoedigd minder tijd te verspillen met vergaderen. Besprekingen mochten niet langer dan 30 minuten duren en moesten, waar mogelijk, op afstand gehouden worden met digitale hulpmiddelen. Daarnaast werd gedurende de proef aandacht besteed aan ontwikkelingsmogelijkheden en het verbeteren van het gezinsleven van werknemers. 

Het bedrijf is enthousiast over de resultaten van de proef. Want ook al werden er in augustus minder uren gewerkt, de productiviteit – gemeten in sales per werknemer – steeg met bijna 40 procent vergeleken met augustus 2018, meldt nieuwszender CNBC. Met het sluiten van kantoren kon het bedrijf bovendien besparen op de elektriciteitskosten – die waren 23,1 procent lager – en werden er 58,7 procent minder printjes uitgedraaid. 

Ook de werknemers zijn te spreken over het experiment. Liefst 92,1 procent van hen gaf aan de werkweek van vier dagen wel wat te vinden.

Middagdutje

Net als Microsoft proberen veel andere Japanse bedrijven een oplossing te zoeken voor de cultuur van overwerken in het land. Zo was er al een bedrijf dat drones over de werkvloer liet patrouilleren en werknemers lastig liet vallen die niet op tijd naar huis wilden gaan. Ook zijn er bedrijven waar speciale ruimtes ingericht zijn voor werknemers om een middagdutje te kunnen doen. 

Microsoft Japan heeft een soortgelijke proef op de planning staan voor aankomende winter. Deze zal erop gericht zijn personeel aan te moedigen flexibeler te werken.

Meer gedaan krijgen in minder tijd? Zo doe je dat:

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief