‘Directeur (66) moest vertrekken vanwege obsessie met rapper Tupac’
Een Amerikaanse directeur in de staat Iowa zou hebben moeten aftreden om een heel bijzondere reden: hij was bezeten van rapper Tupac. Geregeld stuurde Jerry Foxhoven, directeur van de sociale dienst, berichten rond over de rapper en iedere vrijdag draaide hij zijn muziek op kantoor.
Delen per e-mail
Misschien heb jij er ook wel een, een collega die bezeten is van een bepaalde artiest of band en er maar niet over uitgepraat raakt. Maar zo’n fanatieke fan als Jerry Foxhoven, voormalig directeur van de sociale dienst van Iowa, is hij of zij waarschijnlijk niet. Foxhoven stopte zijn bewondering voor Tupac, van wie hij al jaren een groot fan was, niet onder stoelen of banken. Het gedachtegoed van de rapper en zijn teksten inspireerden hem de werkcultuur en het imago van zijn dienst te willen verbeteren.
Muziekteksten
Geregeld stuurde Foxhoven berichten naar zijn ondergeschikten over Tupac en de teksten van de rapper, meldt persbureau AP. Hij memoreerde jaarlijks zijn sterfdag. Tupac werd in 1996, op zijn 25e, doodgeschoten. Valentijnsdag vierde Foxhoven door muziekteksten van de rapper over de liefde rond te sturen. In zijn twee jaar aan het roer van de sociale dienst stuurde hij zo’n 350 mails rond met de woorden ‘Tupac’ of ‘2Pac’, ontdekte AP na het opvragen van Foxhovens e-mailcorrespondentie.
De directeur zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat personeel kennismaakte met Tupacs oeuvre: iedere vrijdag was het ‘Tupac Friday’ en werd zijn muziek op kantoor gedraaid. Hoewel sommige personeelsleden het juist op prijs stelden dat Foxhoven met Tupac wat luchtigheid naar een stressvolle werkplek wilde brengen, kwam er tenminste één klacht over hem binnen bij de staat.
Meerdere factoren
Op 17 juni vroeg gouverneur Kim Reynolds de directeur af te treden. De vrijdag ervoor had Foxhoven net een mail naar alle 4300 werknemers van de dienst gestuurd waarin hij de aankomende verjaardag van Tupac noemde als goede reden om dat weekend een van zijn nummers op te zetten.
De Amerikaanse journalist Tim Mak dook de gewraakte e-mail op tussen de vrijgegeven documenten en plaatste hem op Twitter (De tekst gaat verder onder de afbeelding):
Een andere richting
Foxhoven zei dat de gouverneur hem geen reden voor zijn gedwongen vertrek heeft gegeven, maar hij betwijfelt dat het iets te maken heeft met zijn liefde voor de rapper of met zijn laatste mail. Hij denkt dat gouverneur Reynolds al besloten had een andere richting in te gaan met de sociale dienst voor hij het bewuste bericht stuurde. De dienst was de afgelopen tijd verschillende keren in opspraak geraakt, onder meer door de vermeende mishandeling van jongens in een pleeghuis in eigendom van de staat. Foxhoven was bij deze kwesties echter altijd uit de wind gebleven.
Een woordvoerder ontkent dat Foxhoven moest vertrekken vanwege zijn genegenheid voor de rapper en zegt dat ‘meerdere factoren’ een rol hebben gespeeld. Op wat die factoren precies zijn, wil het team rond de gouverneur echter niet ingaan.
De oud-directeur heeft inmiddels zijn eigen schare fans. Op sociale media uiten ze hun verontwaardiging over zijn vertrek en tonen ze zich solidair met Foxhoven, al dan niet geïllustreerd met een foto van Tupac of een citaat uit een van zijn liedjes.
Nog een bijzondere reden om ontslagen te worden: het eten van een zakje pinda's. Hoogleraar Stefan Sagel legt in deze video uit wanneer dat wel en niet is toegestaan.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Verder in het nieuws
-
Bij dit bedrijf mag je álles declareren (als je maar je gezond verstand gebruikt)
Met het einde van het jaar nadert bij veel bedrijven de deadline om de declaraties voor 2019 in te dienen. Bij softwarebedrijf AFAS is dat niet langer een ingewikkeld gedoe met stapels bonnen en een veelvoud aan formulieren. Zij deden de regeltjes voor declaraties de deur uit. ‘Het enige wat we vragen is dat medewerkers hun gezond verstand gebruiken.’ -
PREMIUM
Dienstverbanden van 50 jaar straks geen uitzondering meer, hoe houden werknemers het vol?
Hoe populair jobhoppen tegenwoordig ook is, een trouwe groep Nederlandse werknemers heeft nog steeds ‘een baan voor het leven.’ Met de verhoging van de pensioenleeftijd zullen dienstverbanden in de toekomst alleen maar langer worden, tot wel 50 jaar of meer. Maar hoe houd je personeel zo lang scherp aan het werk? -
Uber heeft aparte toiletten voor partners en chauffeurs: ‘Ik voelde me buitengesloten’
Taxidienst Uber heeft op verschillende Amerikaanse vestigingen mooie toiletten voor de partners maar taxichauffeurs die voor Uber werken moeten hun behoefte doen op een andere – minder luxe - wc. -
Fraaie baard leverde dakloze Xavier (51) een carrière op als model
Xavier Malice (51) zwierf al jaren als dakloze door de straten van de Belgische stad Tournai, toen op een dag een casting director langsliep. Zo onder de indruk was zij van Malice's voorkomen dat ze hem overhaalde mee te doen aan een modellencasting, met succes. -
‘Je bent als piloot pas interessant met 500 tot 1000 vlieguren en een tot twee jaar werkervaring’
Dankzij de aantrekkende economie wordt er meer gevlogen, en is er grote vraag naar piloten. Helaas is dit werk nog steeds alleen weggelegd voor de happy few. Na het afronden van een opleiding van wel 100.000 euro moet nog veel meer tijd en geld geïnvesteerd worden om überhaupt in aanmerking te komen voor een baan.
-
Salaris Gerard (64) heeft zijn loonstrook nog nooit gelezen: ‘Mijn vrouw doet de geldzaken’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Gerard (64) is al 31 jaar grondwerker. -
Waarom dat enórme kerstpakket toch altijd tegenvalt
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: het ‘meer is minder’-effect -
Dit betekent de nieuwe NS-dienstregeling voor jou
Op zondag 15 december gaat de nieuwe dienstregeling van de NS in. Maar betekent dit ook dat je als treinende forens een paar minuten langer kunt doorslapen, of moet je juist eerder je bed uit? Dit zijn de grootste veranderingen in het spoorboekje.