Volledig scherm
Door de achterstelling van vrouwen laat Nederland miljarden liggen. © Shutterstock

Achterstand vrouwen op de arbeidsmarkt kost miljarden

Nederland laat miljarden onbenut door de achterstelling van vrouwen op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit onderzoek dat adviesorganisatie McKinsey aanbiedt aan minister Ingrid van Engelshoven, waar het FD over bericht. 

De onderzoekers constateren dat een complex systeem is ontstaan, dat ,,typisch is voor Nederland" en zichzelf in stand houdt. Vrouwen werken massaal in het onderwijs en de zorg, sectoren met veel deeltijdbanen en een relatief lage bijdrage aan het bruto binnenlands product. Ze nemen onevenredig veel onbetaalde zorgtaken op hun schouders.

Als Nederland op het vlak van gendergelijkheid net zo goed zou scoren als de best presterende landen om ons heen, zou de economie een extra impuls krijgen van 114 miljard euro. Bij volledige gelijkheid van mannen en vrouwen zouden alle Nederlanders samen 221 miljard euro rijker zijn.

Vier uur

Volgens McKinsey zet de bestaande aanpak om de achterstand van vrouwen in te lopen weinig zoden aan de dijk. Als vrouwen vier uur meer zouden werken dan de 27 uur die ze nu gemiddeld werken, zitten ze op het West-Europese gemiddelde. Hun financiële zekerheid zou daar sterker van worden. Al bij een uur extra werk in zorg of onderwijs zouden bovendien de personeelstekorten die die sectoren vrijwel zijn opgelost.

  1. Stewardess van iconische foto aanslag Zaventem dreigt baan te verliezen

    Stewardess van iconische foto aanslag Zaventem dreigt baan te verliezen

    De kleren aan flarden gescheurd, helemaal onder het stof, zwaargewond en duidelijk in shock. Eén foto maakte van Nidhi Chaphekar het symbool voor de terreur van 22 maart 2016. De Indiase stewardess moest na de aanslag op de luchthaven van Zaventem 23 operaties ondergaan en lang revalideren. Nu dreigt ze haar baan bij Jet Airways te verliezen door het dreigende faillissement van de Indische luchtvaartmaatschappij. Toch blijft ze optimistisch.