Liefde is wat we nodig hebben, zeker na dit pinksterweekend

ColumnDit stukje gaat over liefde. Want dat hebben we nodig met z'n allen.  Zeker na een pinksterweekend waarin een terroristische aanslag, de moord op twee meisjes (inclusief de aanhouding van twee minderjarige verdachten) en het doodmartelen van rode kater TonTon in Bergen op Zoom mij danig van de wijs brachten. 

Uit pure zelfbescherming is het de hoogste tijd m'n roze bril op te zetten en de focus te verleggen naar lieve dingen. Laat mij even genieten voordat die gekleurde oogkleppen er vanzelf weer afvallen. Ik word blij van duizenden mensen die zaterdag op vliegbasis Woensdrecht afscheid namen van regeringsvliegtuig PH KBX. Vliegtuigspotters en fans van het Koninklijk Huis vertelden vol passie over de historie van de kist die is vernoemd naar prinses Beatrix. 

Een van de aanwezigen, Bert Nanninga, bouwde mee aan de Fokker 70.  Je zag dat de verkoop van het vliegtuig aan een Australische maatschappij hem aan het hart gaat.  Hij legde het toestel nog één keer vast en zal de foto's ongetwijfeld koesteren tot z'n laatste snik. 

De deelnemers aan de Roparun straalden ook liefde uit. Ze liepen en/of fietsten in estafettevorm van Parijs naar Rotterdam om geld op te halen voor kankerpatiënten. Chapeau.  In mijn eigen dorp stonden mensen voor dag en dauw op om de sporters te voorzien van een rijkelijk ontbijt. Of om de teams aan te moedigen langs de kant van de weg. Er werd geproost op het leven. Verbroedering op de vroege maandagmorgen. 

Liefde voor muziek was er ook. Massa's mensen genoten van alle festivals, heerlijk om te zien.  Bijvoorbeeld in Made waar ruim drieduizend bezoekers tijdens de Top100 Made Live meeblèrden op klassieke rocknummers.  De foto's van dit evenement zeggen alles.  Muziek verbindt, geen twijfel over mogelijk. Verplichte muziekles als oplossing voor een betere wereld? Flauwekul natuurlijk, het gaat er vooral om dat we voor elkaar blijven zorgen. Daar krijgt iedereen een groter hart van. Dat zie ik bij zowel jong als oud die bijvoorbeeld veel vrijwilligerswerk doen en daar over het algemeen niet slechter van worden. Sociaal werk in plaats van sociaal netwerk. 

Volledig scherm
Sanne Schelfaut © BN DeStem

Blogs